Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:53'te güncellendi)

Petrol fiyatları Irak'ta üretimin rekor düzeye çıkmasının ardından gerilerken, ABD hisse senetleri, teknoloji şirketlerindeki rallinin şirket karları ve küresel büyüme yönündeki kaygıları dengelemesi üzerine, kayıplarını azalttı. Avrupa hisse senetleri ise, yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) teşvikleri artıracağı spekülasyonunda bulunmasının ardından değer kazandı.

WTI petrol yüzde 5 geriledi ve Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 14:39'da yatay seyrederek 2,020 puandaydı. Stoxx Europe 600 Endeksi yükselişi 4. güne taşırken, Bloomberg Spot Dolar Endeksi 3 gün üst üste yükseldi. 10 yıllık ABD tahvil faizleri 4 baz puan düşerek yüzde 1.80 oldu. Altın yüzde 1.3 artış sağlarken, ABD doğal gazı yüzde 9'dan fazla geriledi.

Petrol, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) küresel büyüme tahminde son üç yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından değer kaybetti. AMB Başkanı Mario Draghi, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, bu hafta 550 milyar euro (638 milyar dolar) büyüklüğünde bir parasal genişleme (QE) programı açıklayacak. QE'nin, yatırımcıları daha riskli varlıklara yönelterek, enflasyonu yükselteceği ve büyümeyi destekleyeceği varsayılıyor. Bugün açıklanan veri, Almanya'da yatırımcı güveninin 11 ayın en yüksek seviyesine sıçradığını gösterdi. Çin'de büyüme geçen yıl 1990'dan bu yana en düşük seviyede kaldı, ancak beklenenden daha iyi çıkan perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri, büyümenin yüzde 7.4'te kalmasını sağlayarak, daha da yavaşlamasını önledi. Piyasadaki beklenti büyümenin yüzde 7.3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

Milwaukee'den RW Baird & Co. şef yatırım stratejisti Bruce Bittles, "Şimdi tüm gözler AMB'ye çevrildi. Piyasa Ocak ayında şimdiye dek görülen hızlı hareketlerinden ardından, bu noktada biraz aşırısatım durumunda," dedi ve "Eğer AMB güçlü bir parasal genişleme stratejisi ile gelirse, bu durum, Avrupa'yı resesyon ve deflasyonun kıyısından uzaklaştırabilir. Bu da, ABD'nin de yavaş büyümeye geçebileceği endişelerini azaltır" şeklinde görüş bildirdi.

(21:53'te güncellendi)