Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Davos’ta bu hafta gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu’nun yıllık toplantısında bir araya gelen milyardeler, küresel terörizm, petrol fiyatları ve Vladimir Putin’in Ukrayna konusundaki duruşu ile ilgili endişe duyuyor. Ancak Fed’in faiz oranlarını rekor düşük seviyede tutacağı tahmininde bulunmaları ile tek bir konu hakkında fikir birliği sağlıyorlar.

İrlandalı telekomünikasyon iş adamı Denis O’Brien ve İtalyan ayakkabı milyarderi Mario Polegato’nun da aralarında bulunduğu en varlıklı 12 katılımcının yaklaşık yarısı, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yılın sonuna kadar faizleri artırmayacağı tahmininde bulundu.

Hamilton Bermuda merkezli Digicel Group Ltd. başkanı O’Brien, “Şu an her şey aşırı hassas. Fed faizleri en erken 2015 sonu veya 2016 başına kadar artırmayacak” dedi.

10 yıldan uzun bir süredir Davos’a katılan 56 yaşındaki O’Brien, Rusya, Avrupa ve ABD arasındaki ticaret ilişkisinin dünya ekonomisinin karşılaştığı en büyük jeopolitik sorun olduğunu belirtti.

O’Brien, “ABD ve Avrupa’nın Rusya’ya yönelik yanlış bir yaklaşımları var. Buradaki daha büyük olan konu, Avrupa Birliği, ABD ve IMF’in Ukrayna’nın temerrüde düşmesini önleyip önlemeyeceği. Eğer Avrupa Ukraynalıların yanında sıkı bir duruş sergilemezse ülke erir” diye konuştu.