Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:59'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, IBM'in teknoloji şirketlerini aşağı çekmesi ve petrol fiyatlarındaki yükselişin enerji şirketlerine yansıması ile dalgalı seyretti. Avrupa hisseleri ise, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) teşviki artıracağı beklentisi ile yükselirken, ABD Hazine tahvilleri geriledi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 14:02'de, yüzde 0.1'den az yukarıda seyrediyordu. Endeks, yüzde 0.5'lik kaybını, AMB'nin 2106 sonuna kadar aylık 50 milyar euroluk varlık alımı yapacağının iddia edilmesinin ardından, sildi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.6 yükselerek, 7 yılın zirvesine çıktı. Kanada hisse senetleri, merkez bankasının beklenmedik şekilde faiz indirmesinin ardından ralli yaptı. Euro 11 yılın en düşüğüne yaklaştı. Altın kayıpları silerek ons başına 1.300 doları aşarken, ABD ham petrolü yüzde 3.1 yükseldi. 10 yıllık ABD Hazine tahvil faizi 6 baz puan düşerek yüzde 1.85 oldu.

Belgeyi gören iki AMB yetkilisi, 2016 yılının sonuna kadar aylık 50 milyar euroluk varlık alımını öngören bir Avrupa Merkez Bankası İcra Kurulu teklifinin Yönetim Konseyi'ne sunulduğunu kaydetti.

Teklifin gizli olmasından dolayı ismini vermeyen bu iki kaynak, önerinin bugünden başlanarak AMB'nin karar organı Yönetim Konseyi tarafından tarışılacağını ve Konsey'in öneride halen önemli dğeişikliklere gidebileceğini belirtti. Kaynaklar, alımların 1 Mart'tan önce başlamayacağını da belirtti.

Newton, Massachusetts'te Miller tabak & Co LLC hisse senedi stratejisti Matt Maley, "AMB'nin teşvik haberinin ardından ilk hareket yukarı yönde olacaktı, ancak asıl sıru bunun ne kazar süreceği," dedi ve "İnsanların büyük bölümü bu haberden büyük bir ralli çıkmasını bekliyor görünüyor, ancak bu sadece, piyasanın büyük çaplı bir satış dalgasının tamamladığı zaman olur. Şirket karları önümüzdeki birkaç gün için geri planda kalacak, ancak yeniden ön plana çıkması fazla sürmeyecek" şeklinde görüş bildirdi.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Ewald Nowotny'nin yatırımcıların bir politika toplantısından bu kadar heyecanlanmaması gerektiğini söylemesinin büyük çaplı bir varlık alım programı ihtimalini zayıflatmasının ardından, hisse senetleri erken saatlerde gerii çekilirken, euro değer kazandı. AMB Başkanı Mario Draghi'nin varlık alımlarını artıracağına ilişkin spekülasyon, İsviçre Merkez Bankası'nın frankı euro karşısında serbest dalgalanmaya bırakmasının ardından güçlendi.

IBM hisseleri, şirketin hayalkırıklığı yaratan tahmininin, beklentilerden daha iyi çıkan kar rakamına ağır basmasının etkisi ile yüzde 2.8 değer kaybetti. ABD'de bugün açıklanan veriler, konut başlangıçlarının Aralık ayında beklenenden daha hızlı arttığını ve inşaat izinlerinin düştüğünü gösterdi.

(21:59'da güncellendi)