Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, faiz oranlarının bu yıl artırılması ile ilgili karar vermek üzere ekonomi için görünümlerini küresel zayıflık ve Amerikan tüketici harcamaları verisinin hayal kırıklığı yaratması ile birlikte yeniden değerlendiriyor.

San Francisco Fed Başkanı John Williams, yurt dışındaki yavaş büyüme nedeniyle geçtiğimiz hafta ABD tahminini düşüreceğini söyledi. Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, 12 Ocak’ta yaptığı konuşmada, faiz artırımları ile ilgili “tedbirli” bir yaklaşımı savunduğunu ve enflasyon verilerinin “çok önemli” olabileceğini dile getirdi. İki başkanın da Fedeal Açık Piyasa Komitesi’nde 2015 yılı için oy hakkı bulunuyor ve ikisi de faizlerin yılın ortasında artırılabileceğini belirtmişti.

Avrupa, Japonya ve Çin’deki zayıflık, dünya ekonomisi görünümünü düşürdü. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası küresel büyüme için tahminlerini aşığı çektiler. Geçtiğimiz ay ABD’de perakende satışlarda 1 yıla yakın bir sürenin en büyük gerilemesi görüldü. Bu durum istihdam piyasasının gelişme göstermesine rağmen Amerikalıların, ucuz benzin fiyatlarından gelen beklenmedik parayı harcamada tedbirli davrandıkları sinyali veriyor.

Fed yetkilileri gelecek hafta yapacakları toplantıda görünümü tartışacaklar. Ancak Mart ayına kadar yeni ekonomik tahminlerini açıklamaları beklenmiyor.