Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre Merkez Bankası'nın kur sınırını ortadan kaldrırarak piyasalarda şok etkisi yaratmasının ardından, yatırımcılar, dolar için de bir politika sürprizi olup olmaycağı sorusunu sormaya başladı.

Samson Capital Advisors LLC, İsviçre Merkez Bankası'nın geçen hafta frankın euro karşısında yüzde 41 kadar değer kazanmasına neden olan hareketinin, spekülatörlerin yeni bir zirveye doğru bir dolar rallisi bahislerini ortaya sürmeleri ile birlikte, sürüyü izlemenin risklerine ilişkin "iyi bir uyarı" olduğunu belirtti. State Street Global Advisors Inc. ise, yatırımcıların beklediğinden daha az hızlı bir faiz artırımı gibi Fed'den gelebilecek bir şokun, doları, 10 yılın en yüksek seviyesine yükselmesinin ardından, raydan çıkarabileceği uyarısında bulundu.

New York'ta, Samson'ın şef yatırım yetkilisi Jonathan Lewis, "İnsanlar pozisyonlarının ne olduğunu yeniden değerlendirmek zorunda," dedi ve "İsviçre olayında, insanlar miilyarlarca doları, yabancıların, adaha önce asla görmedikleri insanların, ismini bile telafuz edemedikleri kişilerin insafına bırakmıştı" şeklinde görüş bildirdi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini izleyen Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed'in sıfır ile yüzde 0.25 arasında bulunan gösterge faizi önümüzdeki aylarda artıracağı varsayımı ile, üst üste yedinci ayı da kazançla geçmeye yöneldi. Aynı zamanda, traderlar Avrupa ve Japonya'nın, piyasayı daha fazla m-nakte boğarak, kendi para birimlerinin değer kaybettirmesini bekliyor.

Şimdilerde, İsviçre Merkez Bankası şokunun adından, bazı yatırımcılar soruyor: Ya hata yaptıysak?

Faiz beklentileri

Newark, New Jersey'de Prudential Financial Inc.'nin sabit getirili menkul kıymetler birimi kıdemli yatırım yetkilisi Greg Peters, 15 Ocak'ta yaptığı değerlendirmede, "ABD ekonomisinde küçük çaplı bir gerileme, insanların faizlerin belkide yükseltilmeyeceğini ve Fed'in beklemede kalacağını söylemesi için yeterli olabilir. Bu durum, doların pırıltısının bir kısmını giderebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Endişe yaratan faktör dolar pozisyonlanmasının boyutu.

Hedge fonları ve diğer büyük spekülatörler, Emtia vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, doların sekiz önemli para birimi karşısında değer kazanacağı beklentisi ile açtıkları net pozisyon (uzun dolar pozisyonu) sayısını, 13 Ocak'ta biten haftada 448,675 ile rekor seviyeye yükseltti.

Yükseliş Beklentisi

Bloomberg'in anketinde yer alan tahminler halen, ABD para biriminin yıl sonuna kadar, en fazla işlem gören 31 para biriminin 10'u dışında tümü karşısında değer kazanmasının beklendiğini işaret ediyor.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, 8 Ocak'ta 1,147.54 ile, başlangıç tarihi olan 2004 sonundan bu yana en yüksek seviyesinda kapandıktan sonra, Tokyo saati ile 14:10'da 1,142.73 seviyesindeydi. Bunun yanında, doların önemli para birimleri karşısındaki seyrini gösteren ticaret ağırlıklı endeks 2009'daki zirvelerinin yakınında ve dolardaki rallinin daha da sürebileceğini işaret ediyor.

Bu durum, yatırımcıları güçlü dolar üzerüine spekülasyon yapmaya ikna ediyor ve onları politika yapıcıların geçici heveslerine duyarlı hale getiriyor.

Boston'da State Street'in Döviz yönetimi müdürü Collin Crownover, 16 Ocak'ta yaptığı değerlendirmede, "Ya Fed'den daha az şahin sonuçlar gelirse ya da Avrupa Merkez Bankası'nın beklenenden daha az güvercin olduğu şeklinde sonuçlar çıkarsa, bu iki durum doların euro karşısında zarar görmesi için gizli bir ittifak kurabilir," dedi.

Aynı gün, 16 Ocak'ta, euro dolar karşısında, AMB'nin para biriminin değerini düşürecek bir adım olan ülke tahvilleri alımı duyurusuna hazırlanmakta olduğu spekülasyonuna bağlı olarak, 1.1460 ile 11 yılın en düşük seviyesine indi.

Fed'in "Sabrı"

ABD merkez bankasının hali hazırda hızlı bir faiz artırımından geri çekilmekte olduğuna ilişkin işaretler var.

Fed yetkilileri, Aralık ayındaki toplantıda, ekonomiye düşük petrol fiyatları ve zayıf denizaşırı büyümeden kaynaklanabilecek risklere dikkat çekerek, para politikası konusunda "sabır" istedi. vadeli kontratlar şimdilerde, ABD'nin politika faizimi Ekim ayından önce yüzde 0.5 ya da daha yukarısına yükseltme olasılığının yüzde 50 civarında olduğunu gösteriyor. Geçen yılın sonunda, traderlar Eylül ayında bir artırım olabileceğini düşünüyordu.

Yükseliş beklentisi ile pozisyon alınması, yatırımcılar arasında bir déjà vu duygusu yaratabilir.

Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, spekülatörler, frankın dolar karşısında değer kaybedeceği beklentisi ile açtıkları pozisyon sayısını bu ay 1.5 yılın en yüksek seviyesine çıkardı ve 15 Ocak'ta yüzde 21 sıçrama üç yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesi görüldü. Aynı gün frank, İsviçre Merkez Bankası'nın 2011'den bu yana uyguladığı frankın euro karşısındaki minimum kur seviyesini kaldırmasının ardırdan, euro karşısında yüzde 23'lük bir ralli gerçekleştirdi.

İsviçre Merkez Bankası'nın açıklaması beklenmedik bir karardı, zira İsviçre Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Jean-Pierre Danthine, iki gün önce yaptığı açıklamada, minimum kur uygulamasının "para politikasının önemli bir ayağı" olduğunu tekrarlamıştı. İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan'ın bu sürprizin hgerekli olduğu yolundaki ısrarı, yalnızca yatırımcıların akıllarına kendi döviz pozisyonları konusunda daha fazla şüphe tohumu ekti.

Londra'da Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Avrupa piyasaları aaraştırma müdürü Derek Halpenny, "Fed beklentilerinden piyasalarda bahsedilmeye devam edilmesine karşın, döviz bunun üzeinde odaklanmıyor," dedi ve "Bu, dolaragelen talebin bir kısmının nedeni olabilir" şeklinde görüş bildirdi.