Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel merkez bankaları, mağlubiyet riskinin yükselmesiyle birlikte yavaşlayan enflasyon ile mücadelelerini yoğunlaştırıyor.

Kanada Merkez Bankası, petrol fiyatları şokunun enflasyonu aşağı çekeceğini belirterek, Çarşamba günü beklenmedik şekilde ana faiz oranını 2009’dan bu yana ilk kez düşürme kararı aldı. Japonya Merkez Bankası (BOJ) kredi programını genişletti ve süresini uzattı. İngiltere Merkez Bankası (BOE) politika yapıcıları faiz oranlarının yükseltilmesi çağrılarını geri çektiler.

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) bugün ilk kez ülke tahvili alımı yapacağını açıklamaya hazırlanması ile birlikte dünya genelinde yetkililer para politikalarını gevşek tutacakları taahhütlerini pekiştiriyor veya hızlandırıyorlar. Yükselen güvercin tutumun arkasında zayıflayan fiyat baskıları bulunuyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) bu hafta gelişmiş ülkelerdeki enflasyon beklentisini yaklaşık yarısı oranında düşürdü.

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers Dünya Ekonomik Forumu’nda Bloomberg’e verdiği röportajda, “Odak, enflasyona direnme, bağımsız olmak ve bütçe açıklarını kontrol altına almak ile ilgili geleneksel ihtiyat belirtileri üzerinde olmamalı. Odak, yeterli ekonomik enerjinin ve yeterli talebin sağlanması üzerinde olmalı” dedi.

Deflasyon tehdidi, bu yılki Davos toplantısında tartışılan önemli konulardan birini teşkil ediyor. Temsilciler merkez bankalarının daha fazla neler  yapabileceğini ve Fed’in bu yıl faizleri artırma olanağının olup olmayacağı üzerinde tartışıyorlar.