Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) bugün gerçekleştirdiği 2015 yılının ilk toplantısında faizlerde değişikliğe gitmezken, Başkan Mario Draghi basın toplantısında parasal genişlemenin detaylarını açıkladı.

AMB enflasyonu canlandırmak ve Euro Bölgesi ekonomisini desteklemek için Eylül 2016'ya kadar her ay 60 milyar euro tutarında tahvil alımı gerçekleştirecek. AMB ayrıca bankalara sağladığı uzun vadeli kredilerin maliyetini de düşürdü. 

Alımlar ülke tahvili ağırlıklı olacak ve özel sektör tahvillerini de içererek önceki programların tamamlayıcısı niteliğinde olacak. Ayrıca alımlar semaye anahtarı, yani ülke merkez bankalarının AMB sermayesindeki payı baz alınarak yapılacak. 

Kararı BloombergHT.com'a değerlendiren Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, "AMB piyasaların uzun süredir beklediği ve bu toplantıda artık almalı dediği kararları alarak en sonunda yeni bir süreci başlatmış oldu. Fed benzeri bir parasal genişleme ile Mart 2015'te başlayan ve şimdilik Eylül 2016'da bitecek dediği bir programa start verdi. Almanya engelini sonunda aşan AMB Başkanı Draghi'nin 'Bu kararları Frankfurt'ta aldık' açıklaması önemli bir alt detay olarak dikkatleri çekti. Almanya'nın şimdilik onay verse de sürece devamlı müdahil olacağını düşünüyoruz. Piyasada speküle edilen 500-600 milyar euroluk beklentilerin aksine beklediğimiz ve dile getirdiğimiz 1 trilyon euro üzeri bir rakamın telaffuz edilmesi önemli ve rasyonel bir karar. Bir bakıma en önemli kurşununu kullanan Euro Bölgesi, bu paketten de beklediği büyüme ve enflasyonda ılımlı iyileşme sürecine geçemezse bundan sonrası için çok daha zor bir süreç Avrupa'yı bekliyor olacaktır. Global piyasalarda ilk tepkisi sınırlı bir iyimserlik olsa da, kararın bir kısmının fiyatların içinde olduğu gerçeği ve sürecin çalışmasına dair belirsizliklerin zaman içinde belirlenecek olması ile doğuracağı sonuçların zamana yayılacak olması, global piyasalarda olumlu beklentilerin devamı adına en azından kısa vade için temkinli iyimserlik içinde olmamızı gerektiriyor. Kısa vade adına 'Beklentiler alınır gerçekler satılır' tadında hareketlere hazırlıklı olarak süreci izlemekte fayda görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Anadolu Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Kamelya İşler, Bloomberg HT yayınına bağlanarak yaptığı yorumda, "İlk etapta tutarla birlikte aslında bir şok yaşattı. Hep 500-600 milyar euro diye düşünürken bu rakam geldi. Bunun altında ise risk paylaşmında kafamızda soru işaretleri var. AMB şu anda tüm riski almış değil, kendini ufak bir korumaya alıp açık kapı bırakmış gibi. İlk etapta piyasalara baktığımızda zaten düşmekte olan Avrupa ülkeleri tahvil faizleri daha da hızlı aşağı doğru ilerliyor. Dolayısı ile temel ölçü ilk etapta olumlu. BIST için baktığımda ise; kesinlikle olumlu etkisini göreceğiz. Bu açıklamaların yarı etkisi fiyatlamalara yansımıştı, tutarın büyüklüğü ve kesin olmasa da Yunanistan tahvillerinin de alınacak olması 100 bin olmasa da 93,000 yani beklediğimiz zirveyi kısa vadede gerçekleştirebilir" ifadelerini kullandı. 

Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen tarafından kararın hemen ardından yayımlanan raporda ise, "Karar hayli pozitif ve Avrupa adına tarihi bir gün. Kar satışları tabii ki mümkün ancak global risk iştahı bugün büyük bir destek görmüş oldu. Faiz avcılığı ve getiri arayışı sürecek. Toplam büyüklük ve içerik risk iştahı adına hayli pozitif. Üstelik, enflasyon hedefi yakalanmadığı takdirde paketin ucu açık olacak gibi görünüyor. Bu da pozitif. Faiz veren ve pozitif carry üretebilecek her para şu an değerli. Paket bence hayli büyük ve Avrupa için o kadar inanılmaz ki basın toplantısında sadece şüpheli sorular geldi" ifadeleri yer aldı.

BloombergHT.com Editörü
Fırat Taşvur
ftasvur@bloomberght.com