Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin’in imalat PMI’ı Ocak ayında kayıpları telafi ederek teşvik önlemlerinin dünyanın ikinci en büyük ekonomisini istikrarlaştırmaya yardımcı olduğu sinyali verdi.

HSBC Holdings Plc ve Markit Economics’in hazırladığı öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), 49.8 seviyesine yükselerek Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin 49.5’lik tahmin medyanını aştı. PMI’ın Aralık ayındaki seviyesi 49.6 idi. 50’nin altındaki sayılar daralmaya işaret ediyor.

Çin’in gayrisafi yurtiçi hasılası, 2014 yılında yüzde 7.4 ile 24 yılın en yavaş yıllık yükselişini gösterdi ve Çin vilayetleri bu yıl için genişleme hedeflerini düşürüyorlar. Sanayi üretimi ve perakende satışların Aralık’ta geliştiğini gösteren veriler ile birlikte ekonominin Ocak ayındaki ivmesi ile ilgili ilk veri olma özelliği taşıyan imalat PMI’ı, ekonomik yavaşlamanın derinleşeceğine yönelik endişeleri hafifletebilir.

Hong Kong’daki Credit Agricole CIB ekonomistlerinden Dariusz Kowalczyk, “PMI’daki yükseliş parasal genişlemenin olumlu etkisini yansıtıyor. Veri, sanayi üretiminin önümüzdeki aylarda sağlam bir hızda genişlemeyi sürdüreceğine işaret ediyor” dedi.

Cuma günü açıklanan PMI verisi 420’den fazla imalatçı ile gerçekleştirilen ankete dayanıyor.