Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) tahvil alım programına Yunanistan’ı programın en az 6 ay dışında bırakan bir sınırlama getirdi ve böylece 25 Ocak’ta Yunanistan’da gerçekleşecek seçimleri kazanacak olan partinin resmi kredi verenlerin taleplerini önemsemeleri baskıları arttı.

AMB kararı, seçim tarafından yükseltilen politika sorularının çözülmesine kadar Yunanistan’ı parasal genişleme programının dışında bırakıyor. Bunların en başına Alexis Tsipras’ın stratejisi geliyor. Tsipras’ın liderliğinde Syriza partisi, Başbakan Antonis Samaras’ın Yeni Demokrasi partisini anketlerde geride bırakıyor. Tsipras, kreditörlerden oluşan troykadan önemli imtiyazlar koparacağı taahhüdü vermişti.

Yunanistan, en az Temmuz ayına kadar AMB’nin 1.1 trilyon euroluk (1.3 trilyon dolar) programı için uygun bulunmayacak. Başkan Mario Draghi Perşembe günü Frankfurt’ta yaptığı konu ile ilgili açıklamada, sınırlanmanın merkez bankasının tek bir ihraççıdan satın aldığı borca konan limitler dolayısıyla getirildiğini söyledi.

AMB’nin web sitesindeki bir açıklamaya göre Yunanistan’ın ayrıca, değerlendirmeler sırasında program ülkelerinden alımların askıya alınması ile birlikte mevcut kurtarma paketinin duraksayan incelemesini tamamlaması gerekiyor.

Bank of America Merrill Lynch G-10 Döviz stratejileri yöneticisi Athanasios Vamvakidis, “Bu Syriza troyka ile anlaşmaya ulaşması için uzatılan bir teşvik. AMB, anlaşma olursa Temmuz’da Yunanistan tahvilleri satın alacak” dedi.