Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) teşvik planını genişletmesinin ardından gösterge endeksin 3 haftadan bu yana ilk haftalık yükselişi göstermeye hazırlanması ile değerleniyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.2 yükselerek Tokyo saati ile 140.1 puana geldi. Endeks bu hayfa yüzde 1.9’lık bir yükseliş göstermeye ilerliyor. AMB, gösterge faiz oranlarını rekor düşük seviyelerde tutma karar aldı ve varlık alım programını özel ve kamu menkul kıymetleri dahil olmak üzere 60 milyar euroya (68 milyar dolar) genişletti. AMB’nin varlık alım programı Eylül 2016’ya kadar sürmesi bekleniyor.

Japonya hisseleri yılın ilk haftalık yükselişine ilerliyor

Japonya hisseleri, AMB Başkanı Mario Draghi’nin teşvikleri genişletmesinin ardından Topix endeksinin 2015’in ilk haftalık kazancına ilerlemesi ile yükseliş kaydediyor.

Sigorta şirketleri, çelik üreticileri ve gemicilik şirketleri, 33 Topix sanayi grubu arasındaki yükselişlere öncülük etti. Teijin Ltd., Nomura Holdings Inc.’ın polyester üreticisi için fiyat hedefini yükseltmesinin ardından yüzde 4.4 prim yaptı. Yaskawa Electric Corp., kar ve temettü tahminini artırmasının ardından yüzde 3.7 değer kazandı. Yamato Holdings Co., Nikkei 225 Stock Average’daki en büyük düşüşü gösterdi.

Topix endeksi yüzde 0.9 yükselerek Tokyo saati ile 12:52’de 1,401.74 puana ulaştı ve yüzde 2.8’lik haftalık yükselişe ilerliyor. Endekste düşen her hisse senedi için yaklaşık 3 hisse senedi yükseliş gösterdi. Nikkei 225 Stock Average yüzde 0.9 artış ile 17,477.20 puana geldi ve yüzde 3.6’lık haftalık artış kaydetmeye hazırlanıyor.

Çin hisseleri 8 yılın en uzun haftalık yükselişine ilerliyor

Çin hisseleri yükselerek, gösterge endeksin 2006’dan bu yana en uzun süreli haftalık kazanç dönemini kaydetmesini sağlıyor. Yükselişte, Çin’in imalat sanayi göstergesinin beklenmedik şekilde artış göstererek dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin istikrarlaştığı sinyali vermesi etkili oldu.

PetroChina Co. ve Jiangxi Copper Co. en az yüzde 1.6 yükselerek enerji ve materyal üreticilerindeki ralliye öncülük etti. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics’in hazırladığı öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), 49.8 seviyesine yükselerek Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin 49.5’lik tahmin medyanını aştı. PMI’ın Aralık ayındaki seviyesi 49.6 idi. 50’nin altındaki sayılar daralmaya işaret ediyor. Citic Securities Co. ve Haitong Securities Co. yüzde 3’ten fazla değer kazandı. Industrial & Commercial Bank of China Ltd. bir haftanın zirvesine ulaştı.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.8 yükselerek yerel saati ile 13:05’te 3,404.04 puan oldu ve yükselişi 4. güne taşıdı. Sanayi üretimi ve perakende satışların Aralık’ta geliştiğini gösteren veriler ile birlikte ekonominin Ocak ayındaki ivmesi ile ilgili ilk veri olma özelliği taşıyan imalat PMI’ı, ekonomik yavaşlamanın derinleşeceğine yönelik endişeleri hafifletebilir.