Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:24'te güncellendi)

Altın, Goldman Sachs Group Inc.'nin düşük enflasyon ve yüksek ABD faizi beklentisinin altın fiyatlarını bu yılın ilerleyen dönemlerinde aşağı çekeceğini kaydetmesinin ardından yılın en sert düşüşünü kaydetti.

Goldman 2016 ve 2017 yılları için ortalama altın fiyat tahminlerini aşağı çekti ve sırasıyla 1,089 dolar ve 1,050 dolara indirdi. New York merkezli banka, beklenenden daha zayıf ABD verileri ve Avrupa Merkez Bankası'nın teşvikleri artırmasını işaret ederek, altının önümüzdeki birkaç ay için mevcut seviyelerden destek bulabileceğini belirtti.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.8 düşerek, New York saati ile 11:06'da, ons başına 1,290.20 dolara geriledi.Bu seviyeden kapanış yapılması halinde 31 Aralık'tan bu yana en ciddi düşüş kaydedilmiş olacak. Fiyat dün ons başına 1.307.80 dolari ile 15 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü.

Max Layton'ın da aralarında bulunduğu Goldman analistleri, "Altın fiyatlarının düşeceği beklentimizi sürdürüyoruz," dedi ve "Önümüzdeki yıllarda düşük enflasyon beklentilerine bağlı olarak, uzun vadede düşük altın fiyatlarına yönelik güvenimiz arttı" şeklinde görüş bildirdi.

Altın bu yıl, durgunlaşan ekonomilerin politika yapıcıları büyümeyi desteklemek için yeni yollar bulmaya yöneltmesi ile birlikte yüzde 9.8 sıçradı. AMB Başkanı Mario Draghi, tedavüle daha fazla para sokmak ve enflasyonu canlandırmak için, gelecek yılın Eylül ayının sonuna dek, her ay 60 milyar euroluk (67 milyar dolar) varlık alımı yapma taahhüdünde bulundu.

Fed politika yapıcıları, enflasyonun yüzde 2 hedefinin altında kalması ve ekonominin iyileşme göstermesi ile birlikte, gelecek hafta faizlerin durumunu görüşmek üzere bir araya gelecek.

Bloomberg'in anketine katılan traderlar ve analistlerin çoğunluğu, altının önümüzdeki hafta da yükselerek çıkışını sekizinci haftaya taşımasını bekliyor. Ankete katılan 15 analist yükseliş beklerken, 8 analist düşüş öngördü. Euro bugün, Yunanistan'da bu haftasonu yapılacak seçimleri kemer sıkma paketi karşıtı partinin kazanabileceğine ilişkin endişelerle birlikte zayıfladı.

Mart vadeli gümüş kontratları yüzde 0.6 düşüşle ons başına 18.245 dolara geriledi. Fiyatlar son 5 seansta da yükselerek, 20 Haziran'dan bu yana en uzun ralliyi kaydetti.

(19:24'te güncellendi)