Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya, altın alımlarını yavaşlatmaya yönelik hiçbir işaret göstermeyerek rezervleri üst üste 9.  ayda da artırdı. Rusya’nın rezervleri dünyanın 5. en büyük altın rezervi olma özelliği taşıyor.

Ülkenin altın rezervleri, merkez bankasının web sitesinde yer alan bilgilere göre 1 Ocak itibarıyla, bir ay önceki 38.2 milyon ons seviyesinden yaklaşık 38.8 milyon onsa yükseldi. Altın rezervlerindeki söz konusu artış, Uluslararası Par Fonu’nun (IMF) verilerine göre Ağustos 2013’ten bu yana en uzun süreli aylık yükseliş olarak kaydedildi.

Rusya, 2005 yılında bu yana altın varlıklarını 3 katından yüksek seviyeye çıkardı ve son dönemde uluslararası rezervlerini rubleyi korumak için kullanmış olmasına rağmen en az 1993’ten bu yana en büyük miktarda altın varlığı bulunuyor. ABD, Avrupa Birliği (AB) ve müttefikleri tarafından uygulanan yaptırımlar, gerileyen enerji fiyatlarının yarattığı etki ile birleşerek Rusya ekonomisinin resesyonun eşiğine gelmesine yol açtı. Ruble, geçtiğimiz 12 ayda yaklaşık yüzde 50 değer kaybetti.

Londra’daki Mitsui & Co. Precious Metals Inc. analistlerinden David Jollie, “Bir merkez bankasının yönünü hızlı biçimde değiştirmesi düşük bir ihtimaldir ve Rusya bir süredir altın alımını sürdürüyor. Ancak petrol fiyatlarının gerilediği bir ortamda altın için Döviz takası yaptıklarını görmek şaşırtıcı” dedi.