Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, dünyanın en büyük metal tüketicisi olan Çin’de imalat sanayinin daraldığını gösteren verinin ardından 6. haftalık kayba hazırlanıyor.

Bakır fiyatları, Londra’da yüzde 1.2 kadar geriledi. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics’in hazırladığı öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), 49.8 seviyesine yükselerek Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin 49.5’lik tahmin medyanını aştı. PMI’ın Aralık ayındaki seviyesi 49.6 idi. 50’nin altındaki sayılar daralmaya işaret ediyor. Bloomberg News anketine katılan ekonomistlere göre, Cuma günü ABD’de açıklanacak olan benzer bir göstergenin genişlemeyi sürdürmesi bekleniyor.

Astmax Asset Management Inc. kıdemli fon yöneticilerinden Tetsu Emori, “PMI, geçen aya göre daha iyi olsa dahi hala düşük seviyelerde. Çin piyasaları yavaşlamaya devam ediyor” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı yüzde 0.6 düşerek, Londra Metal Borsası’nda (LME) ton başına 5,633.50 dolardan (pound başına 2.56 dolar) alıcı buldu. Bakır, Perşembe günü yüzde 1.8 değer kaybı ile ton başına 5.665 dolardan işlem görerek 15 Ocak’tan bu yana en düşük seviyeye geriledi. Metal bu hafta da yüzde 1.4 düşüş gösterdi.

Bloomberg Emtia Endeksi’nde işlem gören 22 ham maddeden 19’u, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Eylül 2016’ya kadar sürecek aylık 60 milyar euro değerindeki tahvil alım programını açıklamasının ardından doların yükselmesi ile 22 Ocak’ta gerileme kaydetti. Dolardaki yükseliş, alternatif yatırım aracı olan emtianın görünümünü düşürdü.

Mart vadeli bakır kontratı, yüzde 1.1 düşerek New York’ta pound başına 2.55 dolardan işlem gördü. Aynı ay vadeli kontrat Şanghay’da yüzde 1.3 gerileyerk ton başına 41.010 yuandan (6,618 dolar) kapanış yaptı.

LME’de alüminyum, kurşun, çinko, kalay ve nikel değer kaybetti.