Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya ekonomisi, talepte son üç ayda ilk defa artış görülmesi ve istihdamda artış ile 2015 yılına iyi bir başlangıç yaptı. 

Markit Economics bileşik PMI Ocak'ta 52.6'ya yükselirken, Aralık'ta 52 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmin medyanı 52.4'e artış olacağı yönündeydi. Hizmet sektörü güçlenmeye öncülük ederken 52.1'den 52.7'ye tırmandı, imalat sanayi ise 51.2'den 51'e geriledi. 

Euro Bölges'inin en büyük ekonomisi konumundaki Almanya yavaş yavaş zayıf süreçten kurtulurken, Bölge resesyon ve deflasyon döngüsünden kurutlma çabası veriyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB) dün büyüme ve enflasyonu canlandırmak adına bir teşvik adımı daha atarak 1.1 trilyon euroluk varlık alımı açıkladı. 

Markit ekonomistlerinden Oliver Kolodseike, "Almanya özel sektörü 2015 yılına iyi bir başlangıç yaptı. Üretim büyümesindeki hız Aralık ayından marjinal bir artış gösterdi fakat buna rağmen geçtiğimiz yılın başlangıcına oranla hala düşük" dedi. 

Bugün açıklanan bir başka veriye göre Fransa'da bileşik PMI Ocak'ta 49.5'e geriledi. Endeks geçtiğimiz ay 49.7 seviyesindeydi. 50'nin altındaki değerler daralmaya işaret ederken, endeks dokuz aydır bu seviyenin altında. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahin medyanı 50.1'e artış olacağı yönündeydi. Fransa'da imalat sanayi 47.5'ten 49.5'e yükselirken, hizmet sektörü 50.6'dan 49.5'e geriledi.