Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi imalat sanayi ve hizmet sektörü göstergeleri 2015 yılı başında yeni siparişlerin ve istihdamın yükselmesi ile birlikte 5 ayın en hızlı genişlemesini gösterdi.

Londra merkezli Markit Economics’in açıkladığı verilere göre imalat ve hizmet sektörü için olan Satın Alma Yöneticileri Endeksi (Bileşik PMI), Ocak’ta Aralık ayındaki 51.4 seviyesinden 52.2’ye yükseldi. Bloomberg News anketine katılan ekonomistler PMI’ın 51.7’ye yükseleceği tahmininde bulunuyordu. 50’nin üzerinde sayılar genişlemeye işaret ediyor.

Euro Bölgesi’nin zayıf toparlanmasına yönelik güven son aylarda artış gösterdi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü Euro Bölgesi’nde büyüme ve enflasyonu canlandırmak için bir adım daha attı. Politika yapıcılar, toplam 1.1 trilyon euro değerinde aylık 60 milyar euroluk varlık alımı yapılacağı taahhüdü verdiler.

Markit baş ekonomisti Chris Williamson, “Genişleme oranının gelecek aylarda gelişmeye devam edeceğine inanmak için iyi bir neden bulunuyor. Geniş ölçekli parasal genişleme formundaki AMB ek teşviki, hane halkı ve şirketlerde güvenin gelişmesine destek sağlamalı” dedi.

Hizmet sektörü faaliyetlerinin göstergesi Aralık ayındaki 51.6 seviyesinde 52.3’e yükseldi. İmalat sanayi göstergesi 50.6’dan 51’e artış göstererek 6 ayın zirve seviyesine ulaştı.