Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, klasik Avrupalı uzlaşısını sağladı. Bu kez bu panın işleme şansı var.

AMB Başkanı tarafından dün açıklanan parasal genişleme (QE) paketi, en az önümüzdeki 1.5 yıllık süre boyunca toplam 1.1 trilyon euroluk (1.3 trilyon dolar) büyüklüğü ile, eleştirilerden dolayı bazı tavizlerin verilmesine ve çok fazla ayrıntıya sahip olmasına karşın, yatırımcılar tarafından memnunlukla karşılandı. Draghi varlık alımlarının "enflasyon patikasında süregelen ayarlama" olana kadar süreceği taahhüdünde bulundu.

Euro, diğer gelişmiş ülke merkez bankalaarının yıllar önce uygulamaya koyduğu, uzun zamandır beklenen bu teşvik yönteminden sonra değer kaybederken, hisse senetleri ve tahviller yükseldi. Draghi, planın enflasyonun AMB'nin hedfine doğru çıkmasına yardımcı olacağını söylerken, Euro Bölgesi'nin büyük bölümünün krize verdiği tepkiyi işaret eden Almanya öncülüğündeki endişelere katıldığını da belirtti.

Harvard Üniversitesi kamu politikası ve ekonomi profesörü Kenneth Rogoff, "Uzun bir yol için iyi bir başlangıç," dedi ve "Düşük performans yerine, piyasa beklentilerini aşmış görünüyorlar ve bu iyi. Enflasyon beklentilerini yükseltmek için, planın açık uçlu olması gerekti" şeklinde görüş bildirdi.

Yatırımcılar, enflasyon beklentileri göstergesinin ralli yapması ile birlikte, programın, şimdlik, yeterli olduğu konusunda mutabıklar. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.7 yükselerek son yedi yılın en yüksek seviyesini daha da yukarı taşıdı ve İsğanya'dan Almanya'ya, tahvil faizleri düştü. Euro dolar karşısında, 1.1316'ya kadar inerek, 11 yılın en düşük seviyesine zayıfladı.

2016 yılının Eylül ayı sonuna kadar her ay yapılacak olan 60 milyar euroluk alımın muhtemelen 45 milyar euroluk kısmını yatırım yapılabilir kredi notuna sahip ülke tahvilleri, 5 milyar euroluk kısmını Euro Bölgesi kamu kuruluşlarının tahvilleri ve 10 milyar euroluk kısmını ise mevcut programa dahil olan varlığa dayalı menkul kıymetler ve teminatlı tahvil alımları oluşturacak.