Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:57'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, Yunanistan'da kemer sıkma karşıtı radikal sol koalisyon Syriza'nın seçimlerin kazanmasından dolayı ortaya çıkabilecek olumsuzlukların kontrol altına alınabileceği spekülasyonuna bağlı olarak, dalgalı seyrederken, euro ve Avrupa hisseleri yükseldi. Altın değer kaybetti.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 14:19'da yüzde 0.1'den az yükseldi. Stoxx Europe 600 Endeksi ise yüzde 0.6 yükseldi. 19 Avrupa ülkesinin ortak para birimi dolar karşısında yüzde 0.6 güç kazanrak, 1.1274 oldu. Yunanistan hisse senetleri, tahviller ile birlikte değer kaybetti. 10 yıllık ABD tahvil faizi 1 baz puan yükselerek yüzde 1.80 oldu. Petrol New York'ta, OPEC Genel Sekreteri Abdalla El-Badri, yeni petrol projelerine yetersiz yatırım olması halinde, petrolün varil başına 200 dolara kadar çıkabileceğini kaydetmesinin ardından değer kazandı. Altın yüzde 1.1 düşerek ons başına 1,278.70 dolar oldu.

Yunanistan'da radikal sol Syriza, seçimleri kamuoyu araştırmalarının tahminlerinden de daha güçlü bir şekilde kazandı ve oyların büyük çoğunluğunun sayılmasının ardından, parlamentoda çoğunluğu yalnızca 2 sandalye ile kaçırdı. Syriza lideri Alexis Tsipras, ülkenin borçlarını ve kemer sıkma tedbirlerini yeniden müzakere edeceği taahhüdünde bulundu ve bu durum, seçimleri kaybeden Başbakan Antonis Samaras'ın ülkenin eurodan "kazara" çıkmasını tetikleyeceği uyarısında bulunmasına neden oldu. Syriza'nın seçim zaferi, Avrupa Birliği'nin diğer bazı ülkelerde de uygulamaya çalıştığı mali disiplin tedbirlerine yönelik muhalefetin güçleneceği endişelerini artırdı. Bu ortamda, Tsipras, mutlak çoğunluğun iki sandalye altında bir sonuçla, hükümeti kurmaya hazırlanıyor. Almanya'da iş dünyası güveni, düşen enerji fiyatları ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) teşvikleri artırmasının ekonomik toparlanmaya ilişkin iyimserliği güçlendirmesinin etkisi ile yükselişini üçüncü aya taşıdı. ABD'de bugün Microsoft Corp., Texas Instruments Inc. karlarını açıklayacak şirketler arasında yer alıyor.

Zürih'te Bank J Safra Sarasin AG stratejisti Alessandro Bee, "Syriza'nın seçimleri kazanması piyasalar için şimdilik, birkaç ay öncesi kadar kötü olmayacak," dedi ve "Tsipras daha az agresif ve müzekere için istekli. Sonuç Yunanistan'a yönelik güveni etkileyecek, ancak Avrupa çerçevesinde düşünüldüğünde bu sadece bir sinyal. Piyasalar halen risk alma modunda ve her haber Avrupa Merkez bankası teşvik programının gölgesinde kalıyor" şeklinde görüş bildirdi.

(21:57'de güncellendi)