Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin Euro Bölgesi’ne likidite sağlama nedenleri bu hafta yeniden açığa vurulacak.

AMB Başkanının 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) bir teşvik planı açıklamasından günler sonra, açıklanacak veriler Euro Bölgesi’nde fiyatların 16 yıl önce ortak para biriminin uygulanmaya başladığı dönemden bu yana en hızlı tempoya yakın şekilde gerilediğini gösterebilir.

Euro Bölgesi’nde yüksek seviyesini koruyan işsizlik ile birlikte düşen fiyatlar, ekonominin zayıf görünümünü pekiştirecek. Ekonominin zayıf görünümü, Frankfurt merkezli merkez bankasını tartışma yaratan ülke tahvili satın alımlarını gerçekleştirmeye yöneltmişti. Draghi’nin deflasyonal sarmalı önlemek için daha fazla adım atacağı beklentileri Ocak ayında Alman yatırımcılarda güveni destekledi ve bu durum Perşembe günü açıklanacak Euro Bölgesi geneli için olan güven endeksine yansıyabilir.

Amsterdam’da bulunan ABN Amro Bank NV makro araştırma müdürü Nick Kounis, “Ilımlı bir toparlanma olduğunu görüyoruz ancak asıl soru bunun enflasyonu ilgili zaman çerçevesinde yükseltmeye yeterli olup olmayacağı. İşlerin doğru yöne hareketlenmesi Draghi’nin kredibilitesine destek sağlayabilir” dedi.

Bloomberg anketine katılan 38 ekonomistin tahmin medyanı, fiyatların Ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 0.5 gerileme göstereceği yönünde. Aralık ayında yüzde 0.2 düşüş görülmüştü ve euronun 1999’da ortaya çıkmasından bu yana en sert ikinci gerileme kaydedilmişti. Veri Cuma günü açıklanacak.

Öte yandan başka bir anket bölgede işsizliğin Aralık’ta yüzde 11.5 seviyesinde değişiklik göstermediği yönünde bir sonuç çıkardı.