Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, emtia hisselerinin petrol ile birlikte gerilemesi ve yatırımcıların Yunanistan seçimlerinin riskli varlıklara talebi azaltacağı spekülasyonları yapmaları ile 4 günlük yükselişi sonlandırdı. Çin yuanı 2008’den bu yana en büyük iki günlük kaybı kaydetmeye hazırlanıyor.

PetroChina Co. Hong Kong’da yüzde 1.9 gerileyerek petrol şirketlerindeki düşüşlere öncülük etti. Jiangxi Copper Co. ve Aluminum Corp. of China Ltd., JPMorgan Chase & Co.’nun şirketelere yönelik tavsiyesini düşürmesinin ardından Hong Kong’da en az yüzde 2.9 değer kaybetti. Kia Motors Corp., karının beklentilerin altında kalmasının ardından Seul’da gerileyerek kayıpları 2010’dan bu yana en düşük seviyeye genişletti. Endonezya hisseleri rekor seviyeden gerilerken, rupi dolar karşısında 4 günlük yükselişi sonlandırdı. Yuan yüzde 0.4 değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Cuma günü 8 haftanın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından yüzde 0.2 gerileyerek Hong Kong saati ile 12:21’de 988.75 puana geldi. Yunan seçmenler, uluslararası kurtarma paketinin yeniden değerlendirilmesine yönelik taahhütte bulunan Syriza partisine destek verdi. Petrol, küresel arz fazlası sorunun süreceği iddiaları ile 6 yıla yakın bir sürenin en düşük seviyesine geriledi.

PT MNC Asset Management fon yöneticilerinden Dwianto Oktory, “Yunanistan seçimlerinin sonucu gelişen piyasalar yatırımcıları arasındaki belirsizlikleri artırıyor. Petrol düşüş trendini sürdürürken, üreticiler baskı altında görülüyor” diye konuştu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 3.4 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.6 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 0.3 düşüş gösterirken, 15.9 kat değerleme kaydedildi.