Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure, Europe1 radyosuna verdiği bir röportajda, Yunanistan’ın temerrüde düşmesinin Avrupa kurallarını çiğnemesi anlamına geleceğini söyledi. Coeure, “Yunanistan borcunu ödemeli, tek taraflı olarak hareket edemez” dedi.

Coeure ayrıca “Avrupa’nın Yunanistan seçmenleri tarafından talep edilen radikal değişikliğe adapte olabileceğini göstermesi gerekir” ifadesini kullandı.

Yunanistan borcunun ödenmesine getirilecek bir ek sürenin AMB tarafından değil, Avrupalı maliye bakanları tarafından onaylanması gerektiğini belirten Coeure, euronun istikrarlı olması gerektiğini ifade etti. Coeure, Yunanistan’ın reformlara devam ederek zorunluluklarını karşılaması gerektiğini dile getirdi.

Coeure, Handelsblatt gazetesinde yer alan bir habere göre Yunanistan borcunun iptal edilmesinin göz ardı edilmediğini belirtirken, AMB’nin böyle bir harekette bir rol oynayamayacağını söyledi. Coeure, “Yunanistan’ın borcunun silinmesi gerekiyorsa bu kararı AMB vermez. Borcun feshedilmesi politik bir karardır” dedi.

Coeure, “AMB tarafından tutulan Yunanistan tahvilleri dahil olmak üzere hiçbir borcun hafifletilmesine kesinlikle onay veremeyeceğimiz açıktır. Bu hukuki olarak mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

AMB’nin tahvil alımının “kısa vadede büyüme ve istihdamı teşvik edeceğini ve fiyat istikrarına ulaşmada yardımcı olacağını” söyleyen Coeure, “Avrupa hükümetleri acilen yapısal reformlara gitmeli ve uzun vadeli büyüme ve istihdamın sağlanması için bütçelerini düzenlemeli” dedi.