Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, yeni Yunanistan Başbakanı'nın kemer sıkma önlemlerine karşı politikalar izlemesinin Euro Bölgesi’ni istikrarsızlaştıracağı spekülasyonları ve Çin talebinin zayıfladığı endişeleri ile Temmuz 2009’dan bu yana en zayıf seviyeye geriledi.

Bakır, euronun Yunanistan’sa Syriza’nın seçimlerinin kazanmasının ardından 11 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine gerilemesi ile yüzde 3.2 kadar değer kaybetti. Syriza, uluslararası kurtarma paketi şartlarının yeniden müzakere edileceği taahhüdü vermişti. Goldman Sachs Group Inc., güçlenen dolar ve enerji fiyatlarındaki düşüşlerin üretim maliyetlerine olumsuz etki etmesi ile bakırın önümüzdeki 12 ayda yaklaşık yüzde 9 gerileyeceği tahmininde bulundu.

Korea Exchange Bank Futures Co. metal traderlarından Chae Un Soo, “Temel olarak bakır piyasası şu anda çok sağlıklı görünmüyor. Zayıf euro ve güçlü dolar bakırı ilk başta aşağı itti ve bu bugün daha geniş bir satış dalgasına öncülük etti. Çin’den gelen talep güçlü değil” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzde 2.2 gerileyerek Hong Kong saati ile 15:13’te ton başına 5,399.50 dolardan (pound başına 2.45 dolar) alıcı buldu. Kontrat erken saatlerde 5,345 dolar ile 22 Temmuz 2009’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Mart vadeli bakır kontratı, yüzde 2.2 düşüş ile New York Comex’te pound başına 2.4455 dolardan işlem gördü. Aynı ay vadeli kontrat Şanghay’da yüzde 3.8 değer kaybederek ton başına 39,470 yuandan (6,394 dolar) işlem gördü.

LME’de alüminyum, nikel, kurşun, çinko ve kalay geriledi.