Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hollanda, 1998 yılından bu yana ilk kez altın rezervlerini artırarak altın varlıklarını 7 yılın en yüksek seviyesine taşıdı. Hollanda altın varlıklarının büyüklüğü bakımından 9. sırada bulunuyor. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) verilerine göre Rusya üst üste 9. ayda da altın alımı gerçekleştirdi.

IMF’nin web sitesinde yer alan bilgilere göre Hollanda’nın altın varlıkları Aralık ayında 20 milyon ons ve 622 tona ulaşarak 2007’den bu yana en yüksek seviyeye geldi.  Ülkenin altın varlıkları, Aralık 2008’den Kasım 2014’e kadar 19.7 milyon ons seviyesinde değişiklik göstermemişti. Verilere göre en büyük beşinci altın rezervi sahibi Rusya’nın geçtiğimiz ay 38 milyon ons altın varlığı bulunuyordu. Söz konusu miktar en az iki yılın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi.

Oversea-Chinese Banking Corp.’a göre küresel olarak merkez bankaları, varlıklarını çeşitlendirmek amacıyla 1980’lerin sonlarından bu yana yaklaşık 20 yıldır varlıklarını azaltmalarının ardından rezervlerine altın ekliyorlar. Dünya Altın Konseyi Kasım ayındaki açıklaması ile dünya genelinde satın alımların 2014 yılında 400 ton ile 500 ton arasında olabileceğini belirtti.

Singapur’daki OCBC ekonomistlerinden Barnabas Gan, “Merkez bankası alımları, geçmişte altın fiyatlarına biraz destek sağlamış olabilir ancak bunun kısa vadeli olması yüksek bir ihtimal. Altın için en önemli nokta, artış gösteren dolar, yüksek faiz oranı ortamı ve güçlü ABD ekonomisinin güvenli liman talebini zayıflatacağı dikkate alındığında spekülatif talebin 2015’te zayıf kalması olasılığının yüksek olması” dedi.