Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard & Poor’s 500 Endeksi, bu yılki ilk haftalık yükselişini takiben enerji şirketlerindeki rallinin teknoloji hisselerindeki düşüşü gölgelemesi ve yatırımcıların Yunanistan seçimlerinin olası etkilerini değerlendirmeleri ile artış gösterdi.

S&P 500 işlemlerin son 30 dakikasında kazançları genişletti ve yüzde 0.3 yükselerek New York saati ile 16:00’da 2,057.09 puan ile günü tamamladı. Dow Jones Industrial Average 6.10 puan veya yüzde 0.1’den az artış ile 17,678.70 puana geldi. Nasdaq 100 Endeksi yüzde 0.1 gerilerken, küçük ölçekli şirketlerin bulunduğu Russell 2000 Endeksi yüzde 1 ralli yaptı.

New York’ta yetkililer, fırtına nedeniyle bölge sakinlerine evlerinde kalmaları uyarısında bulundu. Kar fırtınası uzmanları, New York’tan Boston’a yoğun kar yağışı olabileceği yönünde bildirimde bulundu.

ABD piyasalarında yaklaşık 6.2 milyar hisse senedi işlem gördü ve işlem hacmi 3 aylık ortalamanın yüzde 7 aşağısında seyretti.

Yunanistan'da yapılan erken genel seçimlerden borç kurtarma ve kemer sıkma politikalarına karşı olan Radikal Sol Koalisyon İttifakı'nın (SYRIZA) galip çıkmasının ardından güne düşüşle başlayan endekslerdeki sınırlı artışta enerji hisselerindeki yükseliş etkili oldu. OPEC Genel Sekreteri Abdalla S. El-Badri'nin petrol fiyatlarının taban yaptığı ve yakında yükselmeye başlayacağına yönelik yorumlarıyla tırmanışa geçen enerji hisselerine ABD'nin en büyük petrol üreticilerinden Chevron ve Exxon Mobil'in sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 1 değer kazanan hisseleri öncülük etti.

Analistler, yatırımcıların bu hafta takip edeceği gelişmelerin başında gelecek Çarşamba günü sona erecek ABD Merkez Bankası toplantısının geldiğini vurguluyor. Toplantı sonrasında yayımlanacak bildirinin endekslerin yönünde belirleyici rol oynayacağı öngörülüyor.

Salı günü izlenecek verilerin arasında ise 2014 Aralık ayı dayanıklı tüketim malı siparişleri ve yeni konut satışları yer alıyor.