Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, OPEC’in üretimde yeni yatırım olmaz ise fiyatların toparlanabileceği yönündeki uyarısının piyasanın odağını küresel arz fazlası sorununda uzaklaştırmada başarısız olması ile 6 yılın en düşüğüne yakın seviyeden işlem görüyor.

Petrol vadelileri, Pazartesi yüzde 1 gerilemesinin ardından New York’ta yatay bir seyir izliyor. OPEC Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Abdalla El-Badri, üreticilerin yeni arz için yatırım yapmakta başarısız olmaları halinde varil başına 200 dolarlık bir fiyatın dahi mümkün olduğunu belirtti. ABD’de resmi petrol stoku verisinin Çarşamba günü açıklanması öncesinde Bloomberg News anketine katılan analistler, stokların geçtiğimiz hafta 402.1 milyon varile ulaşarak Ağustos 1982’den bu yana en yüksek seviyeye çıkacağı tahmininde bulunuyor.

Petrol, ABD’de 30 yıldan uzun bir sürenin en hızlı üretiminin gerçekleşmesi ve OPEC’in üretimin düşürülmesi çağrılarını yanıtsız bırakması ile geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50 geriledi. Goldman Sachs Group Inc. başkanı Gary Cohn’a göre fiyatlar, varil başına 30 dolara kadar düşebilir.

Sydney’deki Fat Prophets kaynak analistlerinden Davd Lennnox, “Arz hala sorun ve üretimde düşüş görmemiz gerekiyor. Kısa vadede potansiyel aşığı yönlü çünkü mevcut üretimde düşüş görme ihtiyacı bulunuyor” dedi.

Mart vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı Nymex elektronik işlemlerde 2 sent yükselerek Singapur saati ile 13:43’te varil başına 45.17 dolardan işlem gördü. Kontrat, Pazartesi günü 44 sent gerileyerek 45.15 dolar ile Mart 2009’dan bu yana en düşük kapanışı yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 59 aşağısında seyrediyor.

Mart vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 8 sent artış göstererek varil başına 48.24 dolardan alıcı buldu. Kontrat Pazartesi günü 63 sent düşüş ile 48.16 dolar seviyense indi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 3.07 dolar seviyesinde.