Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisseleri, zayıflayan yenin Japonya hisselerine olumlu etki etmesi ve Yunanistan’ın yeni hükümetinin ülkeyi eurodan çıkışa zorlamayacağı iyimserliği ile iki ayın en yüksek seviyesine yöneldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.4 yükselerek Tokyo saati ile 09:03’te 141.24 puana geldi. Brüksel'de bir araya gelen Euro Bölgesi'ndeki 19 ülkenin maliye bakanı, yeni Başbakan Tsipras'ın ülkenin borcunun azaltılması yönündeki talebinden vazgeçmesi halinde anlaşma yapmaya hazır olduklarını gösterdiler. Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, "Yunanistan hükümetine ileride atacağı adımlar için süre verilmesi gerekiyor. Bir sonraki toplantıda da bunu tartışacağız. Yunanistan'ın euronun kurallarına uymasını istiyorum. Hiçbir üyenin eurodan çıkmasını istemiyorum" diye konuştu.

Sydney’deki Rivkin Securities CEO’su Scott Schuberg, “Yeni hükümet, çeşitli yatırımcılar/kreditörleri ve Avrupa Merkez Bankası felaketi önlemek için beraber çalışacaklar. Yunanistan, vergi indirimleri ve daha fazla kamu harcaması gerçekleştirecek bir partiyi seçti. Ülkenin dışarıdan yatırımcıya ihtiyacı olacak” dedi.

Japonya hisseleri 1 ayın en yüksek seviyesinde

Japonya hisseleri, yenin zayıflaması ve Syriza’nın Yunanistan’ı eurodan çıkışa yöneltmeyeceği iyimserliği ile ABD ve Avrupa’daki yükselen hisse senedi piyasalarını takiben, artış göstererek 1 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Satışlarının yaklaşık dörtte üçünü Japonya dışından elde eden Toyota Motor Corp. yüzde 1.3 değerlendi. JFE Holdings Inc., Morgan Stanley MUFG Securities Co. tarafından şirketin hisse senedi tavsiyesinin yükseltilmesinin ardından yüzde 5.7 prim yaptı. Mitsui & Co. Topix endeksindeki en büyük düşüşü gösterdi.

Topix yüzde 1.7 artış göstererek Tokyo’da 1.426.38 puan ile 26 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyeden kapanış yaptı. Endekste bulunan 33 sanayi grubunun 1’i hariç tümü yükseliş sağladı. Nikkei 225 Stock Average yüzde 1.7 artış ile 17,768.30 puana geldi. Yen dolar karşısında, dün yüzde 0.6 gerilemesinin ardından yüzde 0.2 güçlenerek 118.29 yenden işlem gördü.

Çin hisseleri “sanayi karı verisi” ile geriliyor

Çin hisseleri, finans ve emtia şirketlerinin öcülüğünde sanayi karlarının gerilediğini gösteren verinin ardından 6 günden bu yana ilk kez düşüş gösteriyor.

Air China Ltd. ve Chinese Eastern Airlines Co. en az yüzde 4 gerileyerek sanayi şirketlerindeki düşüşlere öncülük etti. PetroChina Co. ve Industrial & Commercial Bank of China Ltd. en az yüzde 3 değer kaybetti.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 2.3 gerileyerek yerel saat ile 13:01’de 3,305.84 puana geldi ve yüzde 8.6’lık bir artış sağladığı 5 günlük yükselişi sonlandırdı. Ulusal İstatistik Kurumu’nun Pekin’de Salı günü yaptığı açıklamaya göre sanayi karları, Aralık ayında bir yıl önceye göre yüzde 8 geriledi. Bloomberg’in derlediği verilere göre söz konusu düşüş, en az Ekim 2011’den bu yana en büyük gerileme olarak kaydedildi.