Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, enerji şirketlerinin düşüş göstermesi ve Çin’in sanayi şirketleri karlarının gerilemesi ile düşüşü 2. güne taşıyor. Ruble vadelileri, Rusya’nın Döviz kredisi notunun Standard & Poor’s tarafından "çöp" seviyesine indirilmesinin ardından geriledi.

PetroChina Co. petrolün dün yüzde 1 gerilemesinin ardından Hong Kong’da yüzde 1.3 değer kaybederek enerji hisselerindeki düşüşlere öncülük etti. Zijin Mining Group Co. yüzde 3.6 gerilerken, Şanghay Bileşik Endeksi 5 yılın zirvesinden düşüş gösterdi. Ruble vadelileri yüzde 2.3 geriledi. Hindistan’da S&P BSE Sensex, Başbakan Narendra Modi ve  ABD Başkanı Barack Obama’nın nükleer enerji projelerini destekleyecek bir anlaşma yapmaları ile rekor seviyeye ilerliyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.3 gerileyerek Hong Kong saati ile 13:0’de 986.12 puana geldi. Çin Ulusal İstatistik Kurumu’nun Pekin’de Salı günü yaptığı açıklamaya göre sanayi karları, Aralık ayında bir yıl önceye göre yüzde 8 geriledi. Bloomberg’in derlediği verilere göre söz konusu düşüş, en az Ekim 2011’den bu yana en büyük gerileme olarak kaydedildi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Rusya'nın kredi notunu "çöp" seviyesine indirerek, ülkenin notunu 10 yılın ardından ilk kez "yatırım yapılamaz" sınıfına düşürmüş oldu.

Bangkok’taki SCB Securities Co. yatırım stratejistlerinden Ekpawin Suntarapichard, “Düşük petrol fiyatları enerji hisselerine baskı yapmayı sürdürecek. Çin ve Avrupa’nın büyümesi genel olarak küresel ekonomiye olumsuz etki ediyor. Hisse senedi piyasaları çok volatil olabilir” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 3.1 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.6 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 0.3 artış gösterirken, 16 kat değerleme kaydedildi.