Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:19'da güncellendi)

Avrupa hisseleri, Eylül ayından bu yana en uzun kazanç dönemini kaydetmesinin ardından son yedi yılın en yüksek seviyesinden geriledi. Buna sebep olarak,  Siemens AG ve Royal Philips NV'nin hayal kırıklığı yaratan kar rakamları ve değer kaybeden Yunan hisseleri gösteriliyor.

Avrupa’nın en büyük mühendislik firması olan Siemens, ilk çeyrek karının düşmesinin ardından yüzde 3 değer kaybederek, lider endüstri firmaları arasında en çok gerileyen oldu. Philips, 2016 finansal beklentilerinin gerisinde kaldıklarını açıklamasının ardından, yüzde 5.9 düşüş yaşadı. Yunan bankaları da geriledi.

Stoxx 600, yüzde 1 düşerek, günü 368.7 puandan günü tamamladı. Endeks pazartesi günü, Avrupa Merkez Bankası’nın mali teşvik programları hakkında iyimser olması ve yunan hisselerinin Syriza Partisi'nin seçimleri kazanmasının ardından düşüşe geçmesi ile 8 günlük kazancını geri veriyor. İsviçre Piyasa Endeksi, İsviçre Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Danthine'in kur koruma politikasını bıraksalar bile tekrardan kur piyasalarına dahil olmak istediklerini belirtmesinin ardından, yüzde 1.3 arttı ve yükselişini üçüncü güne taşıdı.  

CMC Markets Plc piyasa analsti Jasper Lawyer, "Siemens ile beraber endişe duyuluyor çünkü Almanya’nun endüstri gücü ve en iyi olduğu iş alanı ihracattır. Yunanistan ve Troyka arasındaki uzlaşmanın birçok önemli noktası olacak. Partiler ne zaman yorum yaparsa, o an volatil yapı olacak. Ayrıca bu, Euro Bölgesi'nin işleyişine duyulan güvensizliği artırıyor” dedi.

ASE Endeksi, Başbakan Tsipras’ın kemer sıkma politikalarının bırakılacağı açıklamasını yapmasının ardından düşüşünü ikinci güne taşıdı ve Cuma günkü çıkışını sonlandırdı. Göstergeler, Eurobank Ergasias SA, National Bank of Greece SA, and Piraeus Bank’ın en az yüzde 12 değer kaybederek rekor seviyelere gerilemesinin ardından yüzde 3.7 düşüş yaşadı.

(19:19'da güncellendi)