Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolarda yükseliş bekleyenler, Avrupa’nın 1.1 trilyon euro (1.23 trilyon dolar) tutarında tahvil alımı yapma planının (QE) ABD Merkez Bankası’nı (Fed) yıl sonundan önce faiz oranlarını artırmaya bir adım daha yaklaştıracağını belirtiyor.

Citigroup Inc. ve Bank of America Corp.’a göre Avrupa Merkez Bankası (AMB) küresel piyasalara likidite enjekte ederek ABD’nin volatiliteyi yükseltmeden kendi para arzını sıkılaştırması yolundaki engelleri kaldırabilir. Fed yetkililerinin bugün iki günlük para politikası toplantısına başlaması ile birlikte dolar denk para birimleri sepeti karşısında, on yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaşmasını sağlayan ralliyi genişletiyor. Öte yandan tahvil yatırımcıları, Fed’in 2006’dan bu yana ilk faiz artırımı zamanlaması ile ilgili daha az görüş bildiriyorlar.

New York’taki Citigroup G-10 Döviz stratejileri yöneticisi Steven Englander, “Dolarda yükseliş bekliyorduk ancak düşündüğümüzden daha hızlı gerçekleşiyor. Fed yetkilileri, faiz artırımını ertelemektense ilk sıkılaştırmayı yapmak zorunda hissedebilirler” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin diğer gelişmiş denklerini geride bırakması ve Fed’in faiz artırımına hazırlanması ile likidite son aylarda dolar varlıklarına yöneldi. Bu durum, özellikle Japonya, Kanada ve Avrupa merkez bankalarının para politikasında genişlemeye gitmesinin para birimlerinin değerini düşürmesi ile doları yatırımcı gözünde daha değerli hale getiriyor.