Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

30 yıllık ABD tahvilleri, ABD Merkez Bankası Fed’in küresel ekonomik büyümenin yavaşlaması ve enflasyon sebebi ile faiz oranlarını değiştirmeyeceği hakkında çıkan spekülasyonlarla beraber yükselerek, faizleri en düşük rekor seviyeye doğru zorluyor.

ABD tahvillerinin bu yılki artışı, 10 yıllık tahvil faizlerinin, G7 ülkelerindeki orandan ortalama yüzde 0.86 fazla olmasından destek buldu. Bu avantaj, Avrupa Merkez Bankası varlık alım programını açıklamasının ardından Avrupa’daki faizlerin rekor seviyelere gerilemesi ile güçlendi. Fed Başkanı Janet Yellen ve diğer üyeler, Salı günü toplantı yapacaklar.

SEB AB kıdemli stratejisti  Marius Daheim, “ Herkes parasal genişleme programının euro bölgesinde yarattığı düşük faiz ve portföy etkilerinden bahsediyor. Şu anda devlet tahvilleri yurtiçi haberlerden etkileniyor. Ana konu, Fed ne yapacak? Piyasadaki hakim görüş Fed’in daha geç ve daha az faiz artıracağı yönünde” dedi.  

30 yıllık ABD tahvil faizleri, Bloomberg Bond Trader verilerine göre 1 baz puan ya da yüzde 0.01 düşerek, New York saati ile 07:14’te yüzde 2.39’a geriledi. Kasım 2044 vadeli yüzde 3’lük tahvilin fiyatı 7/32 yada her bin dolarlık miktar için 2.19 dolar artarak 113 1/32’den işlem gördü.

Faiz, pazartesi günü en düşük rekor seviyeye gerileyerek yüzde 2.3337’ye düştü. 23 Ocak’ta ise aynı vadeli Alman tahvili de rekor seviyeye gerileyerek yüzde 1.005’ten işlem gördü. 10 yıllık ABD tahvili yatay seyrederek yüzde 1.82 oldu.