Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güçlü dolar, gelirlerinin büyük bir kısmını ülke dışından sağlayan Procter & Gamble (P&G), Pfizer ve DuPont Co. gibi şirketlerin karını olumsuz etkiliyor.

Dünyanın en büyük tüketici ürünleri şirketi P&G'nin, bugün açıkladığı kar rakamı analist tahminlerinin altında kaldı. CEO A.G. Lafley Döviz oranlarındaki görülmemiş dalgalanmaların satışları yüzde 5 düşürdüğünü ifade etti. DuPont ve ilaç üreticisi Pfizer ile Briston-Myers Squibb da dolar nedeniyle tahminlerin altında kalan kar rakamları açıkladı.

ABD ekonomisinin küresel ölçekteki büyüme sorununu dengelemeye çalıştığı dönemde, Standard & Poor's 500 Endeksi'nde işlem gören şirketlerin yüzde 75'i bu bilanço sezonunda kar rakamları ile analist tahminlerinin üstüne çıkmış olsa da, dolardaki yükseliş hizmet ve ürünleri ülke dışında daha pahalı hale getirdi. Kurdaki değer kazancı bazı şirketleri de hazırlıksız yakaladı. United Technologies Corp. bir ay önce yaptığı tahminde revizyona gitti.

Bundan böyle euro/dolar kurunu 1.10'dan hesaplayacak olan United Technologies'in CEO'su Gregory Hayes "Tüm yılda düşüş yapmaktan başka fazla seçeneğimiz yoktu" diye konuştu. Şirket daha önce kuru 1.25'ten hesaplayacağını açıklamıştı.