Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Yuanın Kanada dolarını geçerek küresel ödemelerde en çok kullanılan beşinci para birimi olması ile Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) bir rezerv para birimi olarak uygun bulması durumunu destekliyor

Society for Worldwide Financial Telecommunications’ın (Swift) raporuna göre, yuan cinsinden yapılan transferlerin oranı Ekim ayında yüzde 1.59 iken, Aralık ayında rekor seviyede artış göstererek yüzde 2.17 oldu. ABD doları yüzde 44.6, euro yüzde 28.3 ile en çok kullanılan para birimleri konumundalar.

IMF bu yıl içinde, bir sonraki para birimleri sepeti toplantısını gerçekleştirecek. Söz konusu toplantı on sene zarfında iki kez yapılıyor. Üyeler toplantıda kendi resmi para birimlerini hesaplayabilecekler. Sepet şu an ABD doları, euro, yen ve İngiltere sterlininden oluşuyor.

DBS Group Holdings Ltd. ekonomisti Nathan Chow, “Yuanın bir sonraki IMF toplantısında rezerv para birimi seçilme şansı çok yüksek. Yuan bu seneki sıralamada yeni bile geçebilir” dedi.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin aynı zamanda da dünyanın en büyük ihracatçısı olma özelliği taşıyor. Yuan 2013’te euroyu geride bırakarak küresel finansal işlemlerde en çok kullanılan ikinci para birimi oldu. Çin, dünya finans merkezlerinde takas bankaları atayarak para biriminin dolaşımını destekliyor ve yuanın offshore tutulmasına izin veren bir programı genişleterek yurtiçi sermaye piyasalarında yatırım yapılabilmesini sağlıyor.

Belçika merkezli finansal mesaj platformu olan Swift’e göre, dolar ve euro Aralık ayında sırasıyla yüzde 44.6 ve 28.3 ile küresel olarak en çok kullanılan ilk iki para birimi olmaya devam ediyor. Sterlin ise yüzde 7.92 ile üçüncü, yende 2.96 ile dördüncü sırada yer alıyor.