Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:35'te güncellendi)

Altın, Fed'in bugün sona erecek olan iki günlük toplantısı öncesi, yatırımcıların dikkatlerini ABD faizlerinin görünümüne çevirmeleri ile birlikte, beş ayın en yüksek seviyesi yakınında yatay seyretti.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu, Fed'in bu yılın ortalarına kadar faizlerin yükseltilmesi konusunda odaklanmayı sürdüreceğini düşünüyor. Yüksek faizler, yatırımcılarına genellikle yalnızca fiyat artışları ile getiri sağlayan altının cazibesini azaltıyor. Metal bu yıl, küresel ekonomik görünüme yönelik endişelerin arttığı bir ortamda, ABD merkez bankasının faiz artırımını öteleyebileceği spekülasyonuna bağlı olarak, yüzde 9 değer kazandı. İsviçre Merkez Bankası (SNB) bu ay, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) enflasyonu canlandırmak için varlık alım programını genişlettiğini duyurmasından önce, sürpriz bir şekilde frankı euro karşısında serbest dalgalanmaya bıraktı.

Singapur'da Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Victor Thianpiriya, "Fed'in ne diyeceği oldukça önemli olacak, zira Fed'den, SNB'nin adımı ve AMB'nin parasal genişleme programı açıklamasından bu yana ilk kez birşeyler işiteceğiz," dedi ve "Halen Fed'in faizi ne zaman artıracağına ilişkin çok fazla tahmin var" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek, New York saati ile 07:46'da, ons başına 1,291.20 dolarda kaldı. Metal 22 Ocak'ta 1,307.80 dolara kadar çıkarak Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 54 üzerindeydi.

Bloomberg News'n anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, Fed bugünkü toplantıda faizlerde değişikliğe gitmeyecek. Fed Başkanı Janet Yellen, 17 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Fed'in Nisan ayının sonundan önce harekete geçme olasılığının düşük olduğuu söyledi. ABD merkez bankası, politika faizini 2008'den bu yana sıfır ila yüzde 0.25 arasında tutuyor.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları dün 7.9 ton artarak 1,656.2 tona çıktı ve ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Mart vadeli gümüş Comex piyasasında yüzde 0.2 düşüşle ons başına 18.05 dolara indi. Mart vadeli palladyum, Nymex piyasasında, yüzde 0.9 kazançla ons başına 787.80 dolara çıkarken, Nisan vadeli platin fazla değişmeyerek ons başına 1,266 dolarda kaldı.

(15:35'te güncellendi)