Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bugün Washington'da TSİ 21:00'de yapacağı politika açıklamasında bazı önemli noktalara odaklanacak. Toplantı sonrası bazın toplantısı yapılmayacak ve yeni ekonomik projeksiyon açıklaması olmayacak.

-- Faiz rehberliği: Ekonomistler, politika yapıcıların, yavaşlayan küresel ekonominin ABD ekonomisi üzerindeki etkisini değerlendirmeleri ile birlikte, faiz artırımının zamanlaması konusunda "sabırlı" olunacağını taahhüt eden söylemi sürdüreceğini kaydediyorlar. yetkililer, faizlerin bu yıl 2008'den bu yana ilk kez artırılmasını beklediklerini kaydettiler.

Boston'da State Street Corp. Kuzey Amerika için makso strateji müdürü Lee Ferridge, "Fed halen, daha yüksek faizlere giden yolda olduklarının mesajını vermek istiyor, ancak dünyanın diğer ksımında neler olduğu konusunda endişeli olacaklar," dedi ve "Birbiriyle çelişen çok sayıda veri var. Açıklamada çok fazla değişiklik olmasını beklemiyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Fed Başkaanı Janet Yellen, Aralık ayında yaptığı açıklamada, "sabırlı" olmanın, komitenin faizleri "en az önümüzdeki birkaç toplantıda" ya da Nisan ayının sonundan önce artırma ihtimalinin düşük olduğu anlamına geldiğini söyledi.

ABD'de dün açıklanan veriler, küresel yavaşlamanın işletme harcamaları üzerinde etkili olmasına karşın, tüketicilerin ekonomideki iyileşmeye olan güveninin arttığını gösterdi. Conference Board, Tüketici Güveninin Ocak ayında, iyileşen istihdam görünümüne bağlı olarak, Ağustos 2007'den bu yana en yüksek seviyesine çıktığını duyurdu. Dayanıklı tüketim malları siparişleri ise Aralık ayında düştü ve böylelikle düşüşünü dördüncü aya yaydı.

Olumlu Değerlendirme

New York'ta JPMorgan Chase & Co. baş ABD ekonomisti Michael Feroli, dün veriler açıklanmadan önce müşteriler için hazırladığı bilgilendirme notunda, "FOMC'un ABD ekonomisine ilişkin değerlendirmesi, olumlu olmaya devam etmeli, hatta hanehalkı harcamalarına gelindiğinde, daha da olumlu olmalı" dedi.

-- Fed'in Parasal İşler Bölümü'nün eski direktör yardımcılarından Roberto Perli, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) geçen hafta parasal genişlemeye (QE) ilişkin kararının, Fed'e küresel ekonomi konusunda daha fazla güven verebileceğini söyledi.

Washington'da Cornerstone Macro LP'nin ortaklarından biri olan Perli, müşterilerine yönelik video sunumunda, "AMB Avrupa'da kötü sonuç riskini büyük ölçüde azalttı," dedi ve "Finansal koşullar gevşiyor, getiriler aşağı gidiyor, petrol fiyatları geriliyor. Bu, doların negatif etkisini fazlalıkla giderir" şeklinde görüş bildirdi.

AMB'nin gelecekyılın eyklül ayının sonuna kadar 1.1 trilyon euro (1.2 trilyon dolar) harcayaraj düşük enflasyonla mücadele kararı, dolar üzerindeki yukarı yönlü baskıyı artırıyor ve böylelikle, ABD'nin ihracatını daha az rekabetçi hale getirme tehdidini güçlendiriyor. Aynı zamanda, düşük tahvil faizleri şirketlerin daha ucuza borçlanmalaarını sağlıyor.

Düşük Enflasyon

-- Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu,Fed'in yüzde 2 olan hedefinin altında seyretmeye devam eden enflasyonun, ABD merkez bankasını bu yıl faiz artırmaktan alı koymayacağını düşünüyor.

Ankete katılan 53 ekonomistin 45'i, Fed'in gösterge faizi Haziran ayında artıracağını söyledi. Yüzde 6'lık kısım faizin Temmuz'da artırılacağı tahmininde bulunurken, yüzde 30 bu artırımın Eylül ayında olacağını düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 72'si, bugünkü FOMC açıklamasının çok düşük enflasyona yönelik artan bir endişe işareti içermeyeceğini öngörüyor.

Bank of New York Mellon Corp. baş ekonomisti Richard Hoey, "Çekirdek konu enflasyon ve enflasyon beklentileri etrafında toplanıyor," dedi ve "Fed yetkililerinin alenen bir şey yapmadan önce, verileri beklemek için çok zamanları var" şeklinde görüş bildirdi.

Fed'in fiyatları izlemek için tercih ettiği endeks Kasım ayında önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.2 arttı ve böylelikle 31 ay üst üste yüzde 2 olan hedefin altında seyretti.

Aralık Açıklaması

Aralık ayında, FOMC, istihdam piyasasının daha da iyileşmesi ve düşük enerji fiyatlarının geçişkenlik etkileri ve diğer faktörlerin zayıflaması ile birlikte, enflasyonun kademeli bir şekilde yüzde 2'ye doğru yükselmesinn beklendiğini kaydetti.

New York'ta Societe Generale SA baş ABD ekonomisti Aneta Markowska, "Halen, enflasyon beklentilerindeki düşüş, durumu aşağı risklerin yönü lehine çevirebilir," dedi ve "FOMC, açıklamasında, artan aşağı risk olduğu şeklinde bilgilendirme yapabilir" şeklinde görüş bildirdi.

ABD Hazine tahvilleri baz alınarak hazırlanan ve şimdiden başlayarak beş yıl süre için enflasyon beklentilerini gösteren endeks, son üç ayda, yaklaşık 0.4 yüzde puanı düşerek yüzde 1.8'e indi.