Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mario Draghi için zamanlama her şeyi sağlayabilir.

Avrupa Merkez Bankası (AMB), 1.1 trilyon euro (1.25 trilyon dolar) tutarında tarihi bir tahvil alım planına başlıyor. Credit Suisse Group AG ekonomistleri zamanlamanın “elverişli” olduğunu belirtirken, Bank of America Corp. “daha iyi zamanlama olamazdı” değerlendirmesinde bulunuyor.

Peki bu ender iyimserliği nedeni nedir? Euro Bölgesi Başkan Draghi’nin teşvik açıklamasını yapması öncesinde bile kritik noktayı atlatmış olabilir ve AMB programına iyi bir destek sağlamış olabilir. Bu durum zaten çalışan bir aracı itmek ile hareketsiz duranı itmek arasındaki fark ile karşılaştırılabilir.

Credit Suisse’ın ekonomi ekibinin 23 Ocak’ta yayımlanan raporunda, “Parasal genişlemenin (QE) etkililiği, ekonomik ivmenin iyileşmesiyle oluşan akış ile uyum sağlanırsa artabilir. QE, Euro Bölgesi için piyasa beklentilerinin aşırı karamsar ve veri ile tutarsız olduğu bir dönemde açıklandı” ifadeleri kullanıldı.

Geçen yılki para politikası genişlemesinden destek görmesi ile birlikte euro, tahvil faizleri, petrol fiyatlarındaki düşüşler ekonomiye destek sağladı. Alman iş dünyası güveni yükselirken, otomobil satışlarında 7 yılın ilk yıllık yükselişi kaydedildi ve banka kredilerine talep arttı.

İmalat sanayi ve hizmet sektörü göstergeleri bu ay 5 ayın en büyük artışı gösterdi. Yeni siparişler aynı zaman çerçevesinde en sert yükselişi kaydetti. Perakende satışlar Kasım ayında bir önceki aya göre beklentilerden 3. kat hızlı arttı. Öte yandan para arzındaki büyüme de hızlanıyor.

Bank of America ekonomisti Gilles Moec, yüzde 1.2’lik 2015 büyüme hedefinin çok düşük kalabileceğini söyledi.