Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in, Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Ocak ayı toplantısında faiz artışı konusunda sabırlı olacağı yeniden belirtirken, ekonomi ve istihdam piyasasına ilişkin değerlendirmesi iyileştirildi. Ancak Fed, enflasyonun bir miktar daha düşmesini bekliyor.

FOMC'nin Washington'dan yaptığı açıklamada "Ekonomik aktivite sağlam bir hız ile arttı. İstihdam piyasası koşulları da iyileşmeye devam etti" ifadeleri yer aldı. Sözel yönlendirmede "Politika yapıcılar enflasyonun kısa vadede biraz daha düşmesini bekliyor. Ancak tüketici fiyatlarının, enerji maliyetlerindeki düşüşün etkisinin de azalması ile orta vadede yüzde 2'lik hedefe doğru kademeli olarak yükselmesi bekleniyor" denildi. Açıklamada ayrıca bir öncekinden farklı olarak petrol fiyatlarındaki düşüşün hane halkının alım gücünü artırdığı ifade edildi.

Fed'den yapılan açıklamada, enflasyonun yüzde 2'lik hedefe doğru kademeli olarak yükseleceği beklentisi de tekrar edildi. Fed'in sözel yönlendirmesinde dikkat çeken noktalardan biri de uluslararası gelişmelerin takip edildiğinin belirtilmesi oldu. Fed'in açıklamasına muhalefet eden bir Fed başkanı olmazken, karar oybirliği ile alındı.

Bloomberg HT "Fed Özel Yayını'na" katılan İş Yatırım Uluslararası Piyasalar, Hisse Senedi ve Türev Müdürü Şant Manukyan, Fed'in küresel gelişmeleri izleyeceğini belirtmesinin açıklamayı 'güvercin' hale getirdiğini ve Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alım programının Fed'in elini rahatlattığını düşündüğünü söyledi.

Fed 16-17 Aralık’taki son FOMC’de faiz artışı noktasında sabırlı olacağını açıklamış, Başkan Janet Yellen Nisan ayına kadar faizlerin artırılmasının söz konusu olmadığını söylemişti. Bugün sona eren toplantının ardından yeni kurallar gereği basın toplantısı düzenlenmedi.