Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed Açık Piyasa Komitesi(FOMC), faiz artışı konusunda sabırlı olacağı yeniden belirtirken, ekonomi ve istihdam piyasasına ilişkin değerlendirmesini iyileştirdi. Ancak Fed, enflasyonun bir miktar daha düşmesini bekliyor.

Analistler karar açıklanmadan önce piyasalarda Fed'in enflasyon, ücretlerde artış görülmemesi ve küresel büyümede yaşanan sıkıntılar nedeniyle bir nebze güvercin bir açıklama yapacağına dair bir beklenti oluştuğunu belirtmişlerdi. Kararı Bloomberg HT yayınında değerlendiren İş Yatırım Uluslararası Piyasalar, Hisse Senedi ve Türev Müdürü Şant Manukyan, Fed'in açıklamasına uluslararası gelişmeleri takip edeceğine dair bir cümle eklemesinin 'güvercin' olarak algılanabileceğini belirtti.

Yayına katılan Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç ise, sözlü yönlendirmenin ilk bakışta güvercin gözüktüğünü ancak Haziran'da faiz artışının gelmeyebileceği yönünde fazla bir mesaj olmaması nedeniyle aslında şahin bir açıklama olduğunu ifade etti.

Bloomberg HT yayınına telefonla bağlanan HSBC Stratejisti Fatih Keresteci de açıklamanın biraz güvercin biraz da şahin olduğu fikrini savundu. Fed'in petrol fiyatlarındaki düşüşün hane halkının alım gücünü artırdığına dair bir ifade kullanmasının olumlu olduğunu ifade eden Keresteci, piyasalarda oluşan para politikasında gevşeme beklentisini karşılık bulmadığını söyledi. 

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Atılım Murat ise Bloomberg HT ''Fed Özel Yayını'nda'' Haziran'da faiz artışının gelebileceğini ancak bunun ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti. Murat ''Asıl önemli olan Fed'in bir sonraki toplantısı olacak. Fed'in 6 haftası var. Verileri izleyeceklerdir'' diye konuştu.

Analistler,den Manukyan ve Altınsaç, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) geçen hafta açıkladığı 1.1 trilyon euroluk varlık alım paketinin Fed'in bir önceki toplantısında ''otoriteler küresel büyümedeki yavaşlık için gerekli önlemleri alacaklardır'' ifadeleri ile uyumlu olarak politika yapıcıları rahatlattığını ifade etti. 

FOMC'yi Türkiye ekonomisi açısından da değerlendiren uzmanlar, kısa vadede ciddi bir etkisi olmayacağı görüşünü dile getirdiler. Gizem Öztok Altınsaç bu açıklamanın kısa vadede Dolar/TL tarafında yukarı yönlü hareketi sürdürebileceğini belirtirken, Fatih Keresteci yumuşama görülmemesi nedeniyle TL'nin değer kaybının sürebileceğini söyledi.