Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’da perakende satışlar Aralık ayında beklenmedik şekilde gerileyerek Başbakan Shinzo Abe’nin dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinde toparlanmayı canlandırma çabalarında zorlandığına işaret etti.

Ticaret Bakanlığı’nın Tokyo’da yaptığı açıklamaya göre perakende satışlar Kasım ayında yüzde 0.3 gerileyerek düşüşü 3. aya taşıdı. Bloomberg News anketine katılan ekonomistler yüzde 0.3 yükseliş görüleceği tahmininde bulunuyordu. Satışlar 2014 yılında yüzde 1.7 artış gösterdi.

Tüketici harcamalarındaki toparlanma geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen satış vergisi artırımından olumsuz etkilendi. Tüketici harcamalarının ekonominin desteklenmesi için toparlanması gerekiyor. İş dünyası ve işgücü liderleri arasında bu baharda yapılacak görüşmeler, şimdiye kadar tüketiciler için yükselen yaşam maliyetini dengelemede yetersiz olan ücret artışlarının miktarını belirleyecek.  

Norinchukin Research Institute ekonomistlerinden Takeshi Minami, “Dayanıklı mal satışlarının satış vergisi artırımından toparlanması 1 yıl kadar sürecek. Tüketim 2015’te ekonomik büyümeye destek sağlamayacak” dedi.

Topix endeksi Tokyo saati ile yüzde 0.6 düşerken, yen dolar karşısında yüzde 0.2 zayıflayarak 117.82 yenden işlem gördü.