Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Filipin ekonomisinde büyüme son çeyrekte hükümet harcamaları ve imalat sanayi sanayinin yükselmesi ile ivme kazandı ve 1950’lerin ortalarından bu yana en iyi 3 yıllık genişlemeyi gösterdi.

Filipin İstatistik Kurumu’nun Manila’da yaptığı açıklamaya göre gayrisafi yurtiçi hasıla Aralık ayı itibarıyla sona eren üç aylık dönemde bir yıl önceye göre yüzde 6.9 yükseldi. Bir önceki çeyrekte yüzde 6.3 artış görülmüştü. Bloomberg anketine katılan 19 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 6 seviyesindeydi.

Göreve Haziran 2016’da gelen Başkan Benigno Aquino, harcama sıkıntılarını gidereceği ve büyümeyi bu yıl ve gelecek yılda yüzde 8’e ulaştırmak için harcamaları rekor seviyeye çıkaracağı taahhüdü vermişti. Aquino’nun çabaları, gerileyen petrol fiyatlarından destek buluyor. Petrol fiyatları, Asya’daki gelişmekte olan ülkelerin çoğunda enflasyonun yavaşlamasına ve tüketim artmasına yardımcı oluyor.

Singapur’daki Standard Chartered Plc ekonomistlerinden Jeff Ng, “Yurtiçi talep dirençli görünüyor. Hükümet büyümeyi desteklemek için harcamaları ve altyapı yatırımlarını artırmayı planlıyor. gerileyen petrol fiyatları tüketicilere ve şirketlere destek sağlıyor” dedi.

Filipin ekonomisi 2014’te yüzde 6.1, 2013’te yüzde 7.2 ve 2012’de yüzde 6.8 genişledi. Bloomberg’in derlediği verilere göre bu yıllar 1950’lerin ortalarından bu yana ekonomideki genişlemenin en iyi olduğu 3 yıl oldu.