Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:46'da güncellendi)

ABD'de hisse senetleri, açıklanan şirket karları ve petrol fiyatlarındaki düşüş ile birlikte dalgalı seyretti. Dolar, faizlerin bu yıl artma ihtimalleri ile değer kazandı.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 12:01'de, yüzde 0.1'den az bir çıkış gerçekleştirdi ve böylelikle Mayıs 2012'den bu yana ilk kez gerçekleştirdiği iki ay üst üste kaybın bir kısmını geri aldı. Dow Jones endeksi ise yüzde 0.4 yükseldi. Qualcomm 2015 gelir ve kar tahminini düşürmesinin ardından yüzde 11 geriledi. ABD gösterge petrolü varil başına 44 doların altına indi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1 geriledi ve 1989'dan bu yana en iyi yıl başlangıcı yapmasını sağlayan kazancı bir miktar eritti. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan yükselerek yüzde 1.75'e çıktı. Altın yüzde 2.1 geriledi.

ABD'de işsizlik başvuruları geçen hafta yaklaşık 15 yılın en düşük seviyesine indi. Dow Jones Endeksi, enerji şirketlerinin hisselerine gelen satışlarla birlikte, son bir yılın en hızlı iki günlük düşüşünü gösterirken, Fed gösterge borçlanma maliyetlerini ne zaman yükselteceğini düşünmekte olduğunu kaydetti. Avrupa'da hisse senetleri, bölgenin en büyük ekonomisi Almanya'da fiyatların Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.5 düşüş ile Eylül 2009'dan bu yana en düşük orana gerilemesinin ardından değer kaybetti.

Düsseldorf, Almanya'da Mariren Investment Management GmbH'den varlık tahsisi ve fon yönetimi müdürü Gunther Westen, "Hisse senetlerinde 'overweight' olan tavsiyemizi koruyoruz," dedi ve "Şu ana kadar, şirket karları karışıktı. Piyasalar düşük petrol ile ilgili sorunlarda odaklandı, ancak yakında olumlu etkinin görülmesini bekliyoruz ve bunun hisse senedi fiyatlarını daha da yukarı ittiğini göreceğimze güveniyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

(19:46'da güncellendi)