Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:45'te güncellendi)

Altın, Fed'in ekonomiye ve istihdam piyasasına ilişkin değerlendirmesini yükseltmesinin ardından, bir ayı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), dün Washington'da düzenlediği toplantının ardından, ekonomik genişlemeyi "sağlam" olarak değerlendirdi. Fed Aralık toplantısında, ekonomik performansı "ılımlı" olarak nitelemişti. Fed, istihdam artışlarını değerlendirirken, "sağlam" sözcüğü yerine "güçlü" sözcüğünü kullandı. Yüksek faizler, altının yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlamasından dolayı, metalin cazibesini azaltıyor.

ABN Amro Bank NV analisti Georgette Boele, "Fed'den gelen olumlu sesler altını yaralıyor," dedi ve "Değerli metaller baskı altında kaldığı zaman, hareketler genellikle küçük olmuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1.2 kayıpla ons başına 1,272 dolara geriledi. Kontrat gün içinde yüzde 1.8 kadar düştü ve 22 Aralık'tan bu yana en hızlı kaybını gerçekleştirdi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının yüzde 82 üzerindeydi.

Son toplantıdan bu yana, Fed yetkilileri, dünyanın en büyük ekonomisinin üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 5 ile 2003'ten bu yana en hızlı büyümeyi gerçekleştirdiğini gördü. Cuma günü açıklanacak olan verinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, ekonomik genişlemenin 2014 yılının son çeyreğinde yüzde 3.1 olduğunu göstermesi bekleniyor. Bu halen, resesyon sonrası ortalaması olan yüzde 2.2 büyümenin üzerinde.

Fed Başkanı Janet Yellen, geçen ay yaptığı açıklamada, Fed'in muhtemelen Nisan ayının sonundan önce harekete geçmeyeceğini söyledi. ABD merkez bankası, 2008 yılından bu yana gösterge faizi değiştirmeyerek sıfır ila yüzde 0.25 aralığında tuttu.

Doların Gücü

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, dün verilerin ulaştığı 2004 yılından bu yana en yüksek seviyeden kapanmasının ardından yüzde 0.2 daha yükseldi. Güçlenen dolar altına yönelik değer koruma talebinin azalmasına neden oluyor.

Thomson Reuters Corp.'un araştırma birimi GFMS, raporunda, dolardaki güçlü seyir ile birlikte para politikasına ilişkin belirsizliğin altın üzerinde yılın ilk yarısında baskı oluşturmaya devam edeceğini kaydetti. GFMS'ye göre, metal 2015 yılı boyunca ortalama ons başında 1,170 doalrda seyredek ve taban yapacak ve yılın ilerleyen dönemlerinde artan talepten destek bulacak.

Mart vadeli gümüş kontratları, Comex piyasasında, yüzde 3.3 düşüşle ons başına 17.50 dolaa indi. Mart vadeli palladyum yüzde 0.8 düşüşle ons başına 789.75 dolara inerken, Nisan vadeli platin yüzde 1.8 gerileyerek ons başına 1,235.50 dolara geldi.

(16:45'te güncellendi)