Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri, Çin’in kredili hisse senedi işlemlerine yönelik düzenleyici denetimleri artırmasının kaldıraçlı yatırımcıların varlıklarını azaltmasını teşvik edeceği spekülasyonları ile düşüşü 3. güne taşıyor. Gösterge endeks 1 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Citic Securities Co. ve Haitong Securities, en az yüzde 2.3 değer kaybederek finans şirketlerindeki düşüşlere öncülük etti. Xinhua Haber Ajansı’na göre, menkul kıymet düzenleyicisi aracı kurumların kredili hisse senedi işlemlerine yönelik yeni bir denetim planlıyor. Tren üreticileri China CNR Corp. ve CSR Corp., hükümetin tren yolu şirketlerinin uluslararası yatırımlarını teşvik edeceğini belirtmesinin ardından  en az yüzde 1.6 yükseldi.

Hong Kong’daki Deutsche Bank AG stratejistlerinden Yuliang Chang, “Otoriteler rahatsız olduklarına yönelik bir sinyal verdiler. Kredili hisse senedi işlemlerindeki ve şemsiye kredilerdeki artış hızı finans sektöründe sistematik bir risk oluşturuyor” dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 1.3 gerileyerek yerel saat ile 13:04’te 3,264.11 puana geldi. Düzenleyiciler, yatırımcıların kaldıraç kullanımı yoluyla ralli yapan hisse senetleri üzerindeki iddialarını artırmaları ile kredili finansman ve şemsiye kredilere yönelik denetimlerine hız veriyor.  Yüksek kaldıraç, hisse senedi piyasasının düşmesi halinde bireylerin daha büyük kayıplar vermesine neden oluyor.

CSI 300 Endeksi yüzde 1.2 geriledi. Hong Kong’da Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 2.3 düştü. Hang Seng Endeksi yüzde 1.2 aşağı hareketlendi.