Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonunun eski yöneticisi Bill Gross, Fed'in, altı yıldır sıfır seviyesinde tutulan borçlanma maliyetlerinin finans piyasalarına getirdiği bozulmaları sona erdirmek için, 2015 yılının sonlarına doğru faizleri artıracağını söyledi.

Gross, 1.4 milyar dolar büyüklüğündeki Janus Global Unconstrained Bond Fund adlı fonu yöneten Gross, Janus Capital Group Inc., için kaleme aldığı yatırım görünüm raporunda, Fed'in faiz artırımının, ucuz para kullanmaya alışmış piyasaların tedirgin olmasını önlemek için yavaş gerçekleştirileceğini ve temkinli hareketin uzun bir süre devam edeceğini söyledi.

Janus'a katılmak için Dünyanın en büyük tahvil fonuna sahip Pacific Investment Management Co.'nun (Pimco) CEO'luğundan Eylül ayında ayrılan Gross, finans piyasalarını, Fed'e çok benzeyen bir bankanın emlağa yatırım yapanlara para sağladığı Monopol oyununa benzetti. Gross, Fed, oyunun işleyebilmesi için oyuncuların teşviklere ihtiyacı olduğunun farkına vardığını söyledi.

Gross, "Kapitalizm umuda bağlıdır, yatırımcıları çekici bir getiri ile birlikte paralarını geri aldığı rasyonel bir umuda," dedi ve "Bu olmadan, kapitalizm biçim değiştirir ve küçülerek marjinal hale gelir. 2015 yılının ocak ayında küresel ekonomi, sıfır faizle birlikte tam da bu noktada" şeklinde görüş bildirdi.

70 yaşındaki Gross, daha önce, düşen petrol fiyatlarının ve güçlenen doların Fed'i bu yılın son dönemlerine kadar faiz yükseltmekten alıkoyduğunu söylemişti.