Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) İcra Kurulu üyesi Peter Praet, Euro Bölgesi ekonomisinin, yoğun parasal teşviğin etkisini göstermesi ile birlikte, iyileşme işaretleri verdğini kaydetti.

Aynı zamanda AMB'nin baş ekonomisti de olan Praet, bugün Lüksemburg'da yaptığı konuşmada, "Merkez bankası enflasyon beklentilerini çıpalamak için güçlü enstrumanlar kullandı," dedi ve "Şimdlierde para ve kredide cesaret verici işaretler görüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

AMB, bölge ekonomisinde deflasyon döngüsünden kurtulmak için çaba gösteriyor ve geçen hafta, en az Eylül 2016'ya kadar toplam 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) tahvil alımı öngören bir program açıkladı. Bu hafta açıklanacak olan verinin tüketici fiyatlarındaki düşüşün hızlandığını göstermesi beklenirken, Praet'in konuşmasından hemen önce yayınlanan rakamlar, banka kredilerindeki yavaşlamada bir azalma olduğunu işaret etti.

Euro Bölgesi'nde şirketlere ve hanehalkına verilen krediler, Kasım ayında yüzde 0.9 daraldıktan sonra, geçen ay, bir yıl öncesine göre yüzde 0.5 azaldı. Krediler Mayıs 2012'den bu yana yıllık bazda düşüş gösteriyor. M3 para arzı yüzde 3.6 ile iki yılı aşkın sürenin en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Bugün açıklanan diğer veriler ise, bölgedeki ekonomik güvenin Ocak ayında son üç ayda ilk kez yükseldiğini ve İspanya'da perakende satışların 11 yılın en hızlı artışını gerçekleştirdiğini gösterdi.

Praet, 19 üye ülkeden oluşan blokun, bu yılın çok büyük bölümünü negatif enflasyon ile geçeceğini söyledi ve "Dönüş noktaso üçüncü çeyrek civarında olacak" şeklinde görüş bildirdi.