Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:40'ta güncellendi)

ABD'de ekonomik büyümenin beklenden daha yavaş gerçekleştiğini ve Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatlarının düştüğünü gösteren vrilerin ardından, ABD Hazine tahvilleri, küresel tahvillerle birlikte ralli yaparken, ABD ve Avrupa'a hisse senetleri değer kaybetti. Dolar, ham petrol ile birlikte yükseldi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 10:13'te, yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu ve son bir yılın en yüksek aylık kaybını daha da genişletti. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 geriledi ve 1989'dan bu yana en iyi yıl başlangıcını sağlayan kazancının bir kısmını geri verdi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi altı baz puan düşerek yüzde 1.69'a indi. Tüm dünyada ülke tahvillerinin faizlerini içeren endeks, deflasyon tehdidinin küresel olarak sabit getirili menkul kıymetlere yönelik talebi desteklemesi ile birlikte, rekor düşük seviye yakınında seyretti. Ruble dolar karşısında 71.8465 seviyesine kadar gevşedi. Altın yüzde 0.5 yükseldi ve ham petrol yüzde 1.7 değer kazandı.

ABD'de gayrısafi yurtiçi hasıla geçen yılın son çeyreğinde yıllıklandırılmış bazda yüzde 2.6 arttı. Ekonomi üçüncü çeyrekte yüzde 5 ile 2003'ten bu yana en hızlı genişlemesini gerçekleştirmişti. Büyümenin, Bloomberg'in anketine katılan ekonoistlerin tahminlerinin medyanına göre, yüzde 3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları Ocak ayında ekonomistlerin beklediğinden daha fazla düştü ve bu durum, deflasyonla mücadele etmek için 1.14 trilyon euroluk (1.3 trilyon dolar) parasal gevşeme programı açıklayan Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mari Draghi'nin karşı karşıya bulunduğu zorluğun altını çizdi. Rusya Merkez Bankası bugün beklenmedik bir şekilde faiz indirerek, tüm dünyada büyümeyi desteklemek için harekete geçen merkez bankalarına katıldı.

Los Angeles'ta Wedbush Securities Inc. hisse senedi işlemleri idari direktörü Michael James, "Tüm bu veriler bütün olarak yatırım ortamının daha da belirsizleşmesini sağlıyor," dedi ve "Bu durum, süregelen belrisziğin devam edeceğini ve sürekli kayda değer volatilite ortamını teyit ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

(17:40'ta güncellendi)