Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(15:10'da güncellendi)

Dolar/TL bugün 2.4469 lira ile rekor tazeledikten sonra, Merkez Bankası'nın açıklamasıyla gevşedi ve 2.43 liranın altına indi,

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB), bugün yaptığı açıklamada, yakın zamanda gözlenen piyasa hareketlerinin Merkez bankası'jın öngördüğü faiz indirim sürecinin temkin düzeyiyle uyumlu olmadığını kaydetti.

Açıklamada, Merkez Bankası'nın politika araçlarını enflasyonda bu ay belirginleşecek düşüşün kalıcı olmasını sağlamak amacıyla kullanmaya devam edeceği vurgulandı.

Salı günü 2015 yılının ilk enflasyon raporunu açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın, 4 Şubat'ta Para Politikası Kurulu'nu (PPK) toplayarak faiz inidirimi kararı alabileceğini söylemesi sonrasında yükselişe geçen dolar/TL, bu yükselişi Çarşamba günü sonuçlanan Fed toplantısı sonrasında da sürdürürken, bugün Rusya Merkez Bankası'nın beklenmedik şekilde faiz indirmesinin ardından tekrar 2.43 lirayı aştı ve tüm zamanların en yükseğini yukarıya taşıdı. 

Rusya Merkez Bankası bugün beklenmedik bir şekilde politika faizini yüzde 17'den yüzde 15 seviyesine düşürdü.

Başçı enflasyon raporu sunumu sonrasında soruları yanıtladığı esnada, Ocak ayı enflasyonunun beklendenden çok (1 puanın üzerinde) düşmesi durumunda PPK'yı 4 Şubat'ta toplayarak faiz indirebileceklerini ifade etti. 

Bir önceki tüm zamanların en yüksek gün içi seviyesi 2.4146 lira olan dolar/TL dün bu seviyeyi aşarak 2.4221 lira ile rekor kırdı. Kur daha sonra 2.4140'lara kadar gevşerken, bugün tekrar yükselişe geçti ve 2.44'ü aşarak rekor tazeledi.

Dolar/TL 2.4469 ile tüm zamanların en yükseğini görürken, kur saat 16:55 itibarı ile yüzde 0.99 yukarıda 2.4280 liradan alıcı buluyor. Aynı dakikalarda Euro/Dolar paritesi yatay seyirle 1.13'ten fiyatlanırken, Euro/TL 2.75'in altına indi.

Rusya MB faiz indirimi sonrasında gelişmekte olan ülkelerde satışlar hızlanırken, en dik düşüşü yüzde 2.15 kayıpla ruble kaydediyor. Rus rublesini yüzde 2'nin üzerinde zayıflayan Brezilya reali takip ederken, TL, Kolombiya pesosu ve Endeonezya rupisi en çok kayıp yaşayan diğer para birimleri olarak sıralanıyor.

ABD merkez bankası Fed'in Çarşamba günü sonuçlanan Ocak ayı toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, faiz artırım zamanı için sabırlı olunacağı tekrar edilirken petrol fiyatlarındaki düşüşün hane halkının alım gücünü artırdığı ifade edildi. Fed ayrıca enflasyonun yüzde 2'lik hedefe doğru kademeli olarak yükseleceği beklentisini de yineledi. 

Bloomberg HT yayınına bağlanan ING Bank Trader Masası Grup Müdürü Murat Yardımcı, "Rusya'ya reaksiyon var. 2.4240'ın üzerinde kapatırsak ciddi anlamda yukarı yönlü bir trend bizi bekliyor. Gelecek hafta TCMB takip edilecek, enflasyona bağlı olarak bir faiz indirimine gidileceği söylenmişti. Fakat 2.4240'ın üzerinde kalırsa piyasa beklentisi kadar faiz indirimi olmayacağını düşünüyorum. Enflasyonda 100 baz puan üzerinde bir düşüş bekliyoruz, fakat bu sene doların senesi. Her ülkenin kendi hikayesi var, dünya genelinde farklı sorunlar yaşanıyor. Güçlü dolar bu sene her şeyin önüne geçecek, bir anlamda daha önce test edilmemiş seviyeleri test edeceğiz. TCMB'nin dikkat etmesi gereken de doların bu güçlü hikayesi. Buralarda beklenenden fazla bir faiz indirimi yapılması, özellikle dördüncü beşinci aydan sonra bizi biraz daha zorlayabilir" yorumunu yaptı. 

TEB Stratejisti Erkin Işık ise Bloomberg HT'ye yaptığı yorumda, "Gidişat önümüzdeki haftaki TCMB toplantısına bağlı olacaktır, faiz indirim beklentisi var. Kurdaki bu hareketten sonra nasıl bir karar çıkacak onu görmek lazım, Merkez Bankası muhtemelen bu erken toplantı duyurusunu yapmadan önce TL'de belli ölçüde bir değer kaybını göze almıştır diye düşünüyorum. Toplantı sonrasında faiz indiriminden daha çok likidite politikası önemli olacaktır. Rusya'nın faiz indirimi beklenmiyordu, bu da bugünkü havayı olumsuz etkileyen bir şey" ifadelerini kullandı. 

Bloomberg HT yayınına katılarak Merkez Bankası'nın açıklamasını değerlendiren İş Yatırım Hazine ve SGMK Müdürü Yasin Demir, TCMB'nin piyasaların yüreğine su serptiğini belirtti. Piyasaların faiz indiriminden ziyade bunun dinamiklerin dışında motivasyonlarla yapılmasından endişe ettiğini ifade eden Demir, "Dolayısıyla faiz indirimi eğer verilere bakılarak yapılırsa olumlu bir haber. Zaten Şubat'taki olağan toplantıda bir faiz indirimini çok mümkün görüyoruz" diye konuştu. Bu gelişmelerin Ocak ayına göre daha sınırlı bir indirime yol açabileceğini ifade eden Demir, "Enflasyon Ocak'ta gerilese de MB önümüzdeki ayların ve yılların enflasyonuna göre hareket etmek durumunda" dedi.

BloombergHT.com Editörü
Fırat Taşvur
ftasvur@bloomberght.com

(15:10'da güncellendi)