Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(17:40'da güncellendi)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB), bugün yaptığı açıklamada, yakın zamanda gözlenen piyasa hareketlerinin Merkez bankası'nın öngördüğü faiz indirim sürecinin temkin düzeyiyle uyumlu olmadığını kaydetti.

Açıklamada, Merkez Bankası'nın politika araçlarını enflasyonda bu ay belirginleşecek düşüşün kalıcı olmasını sağlamak amacıyla kullanmaya devam edeceği vurgulandı.

Bloomberg HT yayınına katılarak Merkez Bankası'nın açıklamasını değerlendiren İş Yatırım Hazine ve SGMK Müdürü Yasin Demir, TCMB'nin piyasaların yüreğine su serptiğini belirtti. Piyasaların faiz indiriminden ziyade bunun dinamiklerin dışında motivasyonlarla yapılmasından endişe ettiğini ifade eden Demir "Dolayısıyla faiz indirimi eğer verilere bakılarak yapılırsa olumlu bir haber. Zaten Şubat'taki olağan toplantıda bir faiz indirimini çok mümkün görüyoruz" diye konuştu. Bu gelişmelerin Ocak ayına göre daha sınırlı bir indirime yol açabileceğini ifade eden Demir, "Enflasyon Ocak'ta gerilese de MB önümüzdeki ayların ve yılların enflasyonuna göre hareket etmek durumunda" dedi.

Gün içinde 2.4469 seviyesine kadar yükselerek rekor kıran Dolar/TL , TCMB'nin bu açıklamasında sonra 2.4270'e kadar gevşedi. Gün içinde 88.045.33 seviyesine kadar gerileyen Borsa İstanbul 100 Endeksi, açıklamanın ardından 89.461.70'e kadar çıktı. BIST 100 önceki kapanışa göre yüzde 0,44 yükselerek günü 88.945,81 puandan tamamladı.

(17:40'da güncellendi)