Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyonun yüzde 1'in üstünde düşmesi halinde 4 Şubat'ta acil toplantı yapılacağını açıklayarak piyasaları hareketlendirmesinin ardından Dolar/TL yukarı yönlü hareket ederek bugün 2.4469 ile tüm zamanların rekoruna ulaştı. TCMB bugün bir açıklama yaparak, yakın zamanda gözlenen piyasa hareketlerinin öngördüğü faiz indirim sürecinin temkin düzeyiyle uyumlu olmadığını kaydetti. Dolar/TL açıklamanın ardından 2.4270'a kadar gevşedi. 

Bloomberg HT yayınına katılarak Merkez Bankası'nın açıklamasını değerlendiren İş Yatırım Hazine ve SGMK Müdürü Yasin Demir, TCMB'nin piyasaların yüreğine su serptiğini belirtti. Piyasaların faiz indiriminden ziyade bunun dinamiklerin dışında motivasyonlarla yapılmasından endişe ettiğini ifade eden Demir "Dolayısıyla faiz indirimi eğer verilere bakılarak yapılırsa olumlu bir haber. Zaten Şubat'taki olağan toplantıda bir faiz indirimini çok mümkün görüyoruz" diye konuştu. Bu gelişmelerin Ocak ayına göre daha sınırlı bir indirime yol açabileceğini ifade eden Demir, "Enflasyon Ocak'ta gerilese de MB önümüzdeki ayların ve yılların enflasyonuna göre hareket etmek durumunda" dedi.

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, volatilitenin artmasının Merkez Bankası'nı daha temkinli olmaya itmiş gibi gözüktüğünü belirtti. Bugün Rusya Merkez Bankası'nın 200 baz puanlık faiz indirimi yapması ve piyasalarda 75 baz puanlık indiriminin konuşuluyor olmasının kurlardaki hareketi tetiklediğini söyleyen Karabulut "50 baz puanlık indirim beklentimizi koruyoruz. 50 puanın üstündeki indirimlerin ise volatiliteyi daha da artıracağını düşünüyoruz. 50 veya 75 baz puanlık indirim piyasaların kar realizasyonuna gitmesine yol açabilir. 2.45 seviyesi önemli, oranın aşılması volatiliteyi iyice artırabilir" diye konuştu.

Phillip Capital Yurtiçi Piyasalar Müdürü Oğuz Yılmaz ise Bloomberg HT yayınında, Merkez Bankası'nın açıklamasının son dönemdeki temkinli tavırla uyumlu olduğunu söyledi. Yılmaz "TCMB'nin acele etmeyerek konjonktürü değerlendireceğini belirtmesi Dolar/TL'yi sakinleştirdi. Ancak son toplantıda belirtildiğine göre Merkez'in elinde yıl sonuna kadar 1-1,5 puanlık faiz indirim şansı olduğu anlaşılıyor. Bu da temkinli açıklamalar da gelse bizim her toplantı öncesi faiz indirimi beklentisine girmemiz anlamına geliyor" dedi.

Analistler bugünkü açıklamanın Dolar/TL kurunda faiz indiriminin yarattığı baskıyla yukarı yönlü hareketin kontrol altına alınması için yapıldığını belirtiyor. Gün içinde 88.045.33 seviyesine kadar gerileyen Borsa İstanbul 100 Endeksi, açıklamanın ardından 89.461.70'e kadar çıktı. BIST 100 önceki kapanışa göre yüzde 0,44 yükselerek günü 88.945,81 puandan tamamladı.

BloombergHT.com Editörü
Enes Tunagür
etunagur@bloomberght.com