Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, kurtarma planını uzatmayı düşünmediklerini söyleyerek, ülkenin Mart ayına 5 yıldır ilk kez finansal bir dayanağı olmadan girme ihtimalini ortaya çıkardı.

Yunanistan 2010'dan bu yana kurtarma planının koşullarını düzenleyen Troyka'lı kredi verenler ile işbirliği yapmayacak. Varoufakis, Eurogroup başkanı Jeroen Dijsselbloem ile Atina'da düzenlediği ortak basın toplantısında, 5 günlük hükümetin Avrupa Birliği ile daha fazla harcamaya imkan verecek bir anlaşma yapmak istediklerini belirtti.

Varoufakis "Bu komite ile işbirliği yapmayı düşünmüyoruz. Yunanistan'ın bir geleceği var. Ancak sürekli devam eden deflasyon ve sürdürülemez borç krizlerini içinde barındıran bir geleceği kabul edemeyiz" diye konuştu.

Çatışma Yunan bankalarının Avrupa Merkez Bankası likidite operasyonlarından yararlanamamasına ve hükümetin fonlama bulamamasına yol açabilir.  

Brookings Enstitüsü uzmanı Theodore Pelagiadis durumu "Bu insanlar blöf yapmıyor. Yunanistan'ın Şubat'ı bu şekilde geçirme şansı yok. Durum her geçen gün daha da kötüye gidecek ve bu krizin odak noktasında bankalar yer alacak" diye yorumladı.