Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, ABD ekonomisinin küresel büyümeye öncülük ettiği ve işsizliğin azaldığı bir dönemde, yatırımcıların yıl ortasında geleceği tahmin edilen faiz artışının erteleneceği yönünde bir beklentiye girmelerinin yanlış olduğunu ifade etti.

Bullard bugün New York'ta verdiği bir röportajda "Piyasa Fed'in atacağı adımlar konusunda merkez bankasının kendisinden daha güvercin bir bakış açısına sahip. Piyasalar Fed'in faiz tahminlerini dikkate almalı ve Haziran veya Temmuz'da faiz artışı beklemek makul bir durum" diye konuştu.

İşsizliğin üçüncü çeyreğe kadar yüzde 5'in altına inebileceğini söyleyen Bullard, politika yapıcılar ve özel ekonomistlerin işsizlik tahminlerinde ciddi şekilde kötümser olduklarını da sözlerine ekledi. İşsizlik oranı en son Şubat 2008'de yüzde 5'in altındaydı. 

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) iki gün önce faiz artışı konusundaki sabırlı duruşunun süreceğini belirtmişti. Başkan Janet Yellen bu ibarenin en az iki toplantı daha faizlerin artırılmayacağı anlamına geldiğini söylemişti. Fed büyümeyi sağlam olarak nitelerken, enflasyonun kısa vadede daha da azalabileceği tahmininde bulundu. 

Bullard 'sabırlı' ifadesinin önümüzdeki iki toplantıdan birinde kaldırılabileceğini ifade ederken, bunun yıl ortasında faiz artışı tartışmalarını başlatacağı görüşünü dile getirdi. Bullard'ın bu yıl FOMC'de oy hakkı bulunmuyor