Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunan hükümeti ile Euro Bölgesi üyelerinin görüşmeleri çatışma boyutuna yaklaşırken, Mario Draghi yakın zamanda kendisini pek de hoş olmayan bir ikilemde bulabilir.

Avrupa Merkez Bankası başkanı, diğer tüm olasılıkları tüketen Euro Bölgesi bankaları'nın son fon bulma fırsatı için karar verebiliyor. Yunan kurumları da depozitonun tükenmesi ve teminatların da azalması nedeniyle bu ihtimale bel bağlamış durumdalar. Sorunun siyaseten açmaza girmesi durumunda, yardımları kesip kesmeme kararını AMB verecek.

Hükümeti fonlama konusunda kilit bir konumda bulunan Yunan bankaları, kemer sıkma politikalarına muhalif Syriza'nın seçim zaferine ulaşması ile Ocak'ta 11 milyar euroluk depozito yitirdiler. Bankaların finansman açıklarını gidermek için fazla imkanlarının kalmaması, Yunanistan'ın kurtarma paketinin koşullarına karşı çıkmasını bankalar için ciddi bir tehdide dönüştürürken, temeddü ihtimalini de ortaya çıkarıyor.

Londra'daki Berenberg Bank kıdemli Avrupa ekonomisti Christian Schulz'a göre, Avrupa eğer Yunanistan'ı Euro Bölgesi'nde tutma konusunda ciddiyse ve Yunanistan'da euroda kalma konusunda kararlıysa, AMB bu açığı kapatarak finansal endişeleri giderebilir. Schulz ''Bu güvence verilmezse, Draghi ve AMB çok hassas bir durumla karşılaşırlar'' diye konuştu.